И днес за пореден път от Добринище не потегли сутрешния

...
И днес за пореден път от Добринище не потегли сутрешния
Коментари Харесай

БДЖ отменя влакове по теснолинейката, а чисто нов локомотив чака в депо -

И през днешния ден за следващ път от Добринище не потегли утринния трен по емблематичната Родопска теснолинейка, а повода е, че БДЖ няма здрави локомотиви... Затова композицията бе сменена от рейс, който се движи по маршрута.

В същото време националният жп транспортьор има извънредно прекрасен теснолинеен локомотив от 77-а серия, който мина през цялостна рационализация в русенския цех " Експрес Сервиз ". Там остарялата машина мина през цялостна смяна - бяха заменени съвсем всички съществени елементи, получи и нов американски мотор от " Катерпилар ". Модернизираната машина бе тествана от БДЖ още преди два месеца и сподели впечатляващи резултати, само че към момента не е пусната в употреба.

" Прекалено добре свършена работа "

Темата с ремонтите в БДЖ по правило е разказ за корупция и източване на милиони левове на българските данъкоплатци. Случаят с ремонта на локомотива 77002-4 обаче е едно впечатляващо изключение. Русенският цех " Експрес Сервиз " в продължение на години бе изключен от ремонтните стратегии на БДЖ. В него се създават локомотиви за клиенти във Франция, Англия, Швейцария и куп други индустриални страни, само че по време 12-годишното ръководството на ГЕРБ предприятието бе зачеркнато с дебелия фулмастер за държавните железници. То обаче освен, че оцеля без достъп до държавни поръчки, само че и пое обслужването на локомотивите на съвсем всички частни жп превозвачи в България и Румъния.



Когато ремонтът на остарелия теснолинеен локомотив бе даден на " Експрес Сервиз ", компанията реши да потвърди, че работата може да бъде свършена качествено, на ниска цена и бързо, макар пандемията от ковид. Феновете на теснолинейката и жп експертите получиха цялостен достъп до стадиите на модернизацията и можеха да следят в действително време какво и по какъв начин се прави. А резултатът съгласно всички е повече от добър.

Високо вдигната летва обаче се оказва, че е проблем.

Въпреки че ремонтираният теснолинеен локомотив мина сполучливо всички проби и товарни проби, секторният регулатор Изпълнителна организация " Железопътна администрация " (ИАЖА) не го пуска в употреба и изисква от БДЖ да им бъдат предоставени голямо количество документи, а също така съгласно служителите подобренията по въпросната машина са толкоз доста, че на процедура това не е същия локомотив, а нов, който би трябвало да се пререгистрира и препломбира. Именно това е аргументът на службата да не позволи машината да се движи.

Случайно или не " смяната " в ИАЖА след идването на новото държавно управление и новия министър Николай Събев въобще не се случи. Железопътната администрация продължава да се ръководи от от дълго време навършилия пенсионна възраст инж. Веселин Василев, който стане началник на жп регулатора по време на ГЕРБ. Преди това той управляваше жп бизнеса на глобения по закона " Магнитски " предприемач Васил Божков, който сега е в заточение в Дубай.

Както OFFNews е разказвал в няколко свои следствия любимците за многомилионните публични поръчки на БДЖ обаче са с различен адрес. Повече детайлности за това може да прочетете в статиите  и.

Сегашните проблеми, които ИАЖА основава към стартирането на супер осъвременения локомотив, на процедура са нечовечен удар по самите БДЖ. Именнно теснолинейката Септември - Добринище е най-посещаваният жп маршрут у нас, който с изключение на постоянни пасажери притегля и огромни групи туристи от страната и чуждина. Така приходите на националния жп транспортьор сигурно ще пострадат, както и реномето на БДЖ, което и без друго е сринато.

Отмяната на днешния трен от Добринище провокира остра реакция от сдружението на жп запалянковците " Родопската теснолинейка ", които от години работят за развиването и популяризирането на дребното влакче измежду планинските хубости. 

" Във връзка с нарасналия се фрапантно брой ОТМЕНЕНИ влакове по теснолинейката през последните дни заради ЛИПСА НА ДОСТАТЪЧНО ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНИ ЛОКОМОТИВИ, подсещаме, че напълно МОДЕРНИЗИРАНИЯТ ЛОКОМОТИВ на фотографията СТОИ В ДЕПОТО изцяло ГОТОВ ЗА ДВИЖЕНИЕ, само че СЪС ЗАБАВЕНИ ДОКУМЕНТИ от Изпълнителна организация " Железопътна администрация " към Министерство на превоза, което не разрешава на БДЖ да го употребява! ", написаха на фейсбук страницата си от сдружението.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР