И днес България за поредна година гузно премълча една от

...
И днес България за поредна година гузно премълча една от
Коментари Харесай

Истинският Трети март - 106 години от Брест-Литовска България - нашата победа над Русия

И през днешния ден България за поредна година гузно премълча една от най-славните страници в най-новата си история. Навършиха се 106 години от Брест-Литовския кротичък контракт, който Русия подписва унизена като изгубила войната страна. Първите ни мъже в страната през целия ден словохвалят съветските окупатори и измислената Санстефанска България, само че нито думичка даже за българската победа над Русия през паметната 1918 година.

40 години след Сан Стефано

през 1918 година, на същата дата 3 март, само че в град Брест - Литовск (днес Брест) България подписва един различен контракт, който и до през днешния ден остава незнаен за голяма част от българския народ и мощно подценяван и даже неглижиран от родната историография. В годините на комунизма пък за него напълно не се говореше, с цел да не бъде наранена руската страна. Осветяването на тази светла дата стартира даже късно в годините на народна власт, а историкът Янко Гочев бе един от пионерите за развенчаването на съветските митове(още по тематиката, б.р.).

За обществото са значими няколко знакови акцента:

Първо договорът от 3.03.1918 година, за разлика от Санстефанския не е двустранен, а многостранен. Второ, той не е прелиминарен, а финален и след наложителната ратификационна процедура влиза в действие. С него Първата международна войната на Източния фронт приключва с победа на Германия и нейните съдружници включително България.

Следващият значим миг, е че на конференцията в Брест - Литовск България взе участие със своя делегация за разлика от Сан Стефано, където по виновност на Русия не е позволен нито един българин. И това е неизбежно, тъй като в Брест-Литовск, за разлика от Сан Стефано България към този момент е суверенна страна. Има собствен държавен глава с купа " цар " Фердинанд, приет от всички велики сили през 1909 година след уреждането на противоречивите въпроси, свързани с оповестяване на независимостта от 22.09.1908 година

България има и свое суверенно държавно управление, управлявано от доктор Васил Радославов, което

пази българските национални ползи

и го прави сполучливо.

Каква е площта на България, когато тя подписва Брест-Литовския контракт?

Отговорът на този въпрос е значим, тъй като десетилетия наред в съзнанието на българина се приема, че Санстефанска България е била " огромната България " (Велика България). Оказва се, че и това е следващия надълбоко насаден русофилски мит.

Така България от 1917-1918 година по своята повърхност се приближава оптимално до българското етническо землище, образувано през Възраждането XVIII-XIX век, което се пресмята на 215 000 кв. км. Тази военновременна България, чиито представители се появяват в Брест-Литовск, с цел да подпишат мирния контракт с победена Русия е ПО-ГОЛЯМА от Санстефанска България!

През 2018 година на 3-ти март България имаше мотив за огромен празник – 100 години от подписването на контракта в Брест-Литовск. Но държавниците ни, поради васалното си отношение към Русия и липса на историческа памет не помниха за същинската си история и честваха 140 години от Санстефано? От тук до идващия 3-ти март този тежък въпрос ще виси 336 дни като примка на българската държавност. Чакат ни срам или популярност, само че избираме ние!
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР