И деветте смъртни случая след поставяне на ваксина, които са

...
И деветте смъртни случая след поставяне на ваксина, които са
Коментари Харесай

Шефът на ИАЛ: Засега има консенсус да спрем до третата доза, няма препоръка за четвърта

И деветте смъртни случая след слагане на ваксина, които са докладвани на Изпълнителната организация по медикаментите, не били потвърдени, сподели шефът на ИАЛ Богдан Кирилов по бТВ. Според него фактът, че хората са умряли след имунизация, не означавал, че това е повода.

Жертвите са на друга възраст и с разнообразни хронични болести.

" Няма потвърдени случаи. Времевата връзка не значи, че има причинно-следствена връзка ", разяснява Богдан Кирилов. Той заяви, че има още 6 сигнала за жертви на вируса след сложена първа доза, само че се счита, че тези хора са били инфектирани при имунизирането и са се разболели преди слагането на втората доза.

" След съобщаване специалист от организацията се обажда, с цел да може да бъде събрана спомагателна информация ", изясни процедурата специалистът. До 15 дни по-късно от ИАЛ рапортуват на ЕМА.

Кирилов съобщи, че към този момент няма да вървим към постяването на четвърта доза от имунизациите против COVID-19.

Попитан дали след бустера ще продължим и към слагането на четвърта доза, Кирилов посочи, че към този момент няма такива изгледи, тъй като при регулаторите в Европейски Съюз има консенсус по този въпрос.

" На този стадий слагането на трета доза е задоволително ", безапелационен беше шефът на ИАЛ. Той добави, че когато се натрупат нови данни, тогава това решение ще се преразгледа. Експертите от ЕМА анализирали дали ще би трябвало четвърта доза. " Стратегията от регулаторите е за оптимално покритие с първична имунизация ", добави той.

Той анонсира, че към този момент няколко от компаниите за ваксини работят по препарати, които да влияят на няколко разновидността на ковид. " Препоръката на регулаторите е да създават за дву- и многовалентни ваксини, за няколко от разновидностите на вируса. Вероятност за поява на такава ваксина има през март, само че аз съм мощно песимистичен ", заяви Богдан Кирилов. " За мен най-оптимистичният вид е краят на април и началото на май ", разяснява той с аргумента, че въпреки всичко тази ваксина би трябвало да се тества и да се натрупат данни.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР