И четирите почивни дни за Великден са официални празници според

...
И четирите почивни дни за Великден са официални празници според
Коментари Харесай

Как ще се плаща трудът в почивните дни за Великден

И четирите почивни дни за Великден са публични празници съгласно Кодекса на труда и за работата през тях работодателят дължи най-малко двойно нарастване, напомнят от Инспекцията по труда. Ако положеният труд в тези дни е и ексклузивен, той също се заплаща със 100% нарастване.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време, трудът, положен по време на публични празници,

Извънредният труд се разпорежда наложително със заповед на работодателя, с която служащите би трябвало да бъдат осведомени минимум 24 часа преди началото на полагането му.

За работещите по график, при сумирано пресмятане на работното време, работата на формален празник не е ексклузивен труд и тяхната отплата следва да бъде увеличена единствено със 100%.

Предстоящите публични празници съгласно Кодекса на труда са Великден (14.04 – 17.04.2023 г.), 1 май (Ден на труда), 6 май (Гергьовден) и 24 май (Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност). За разлика от Великден, за честването на който и четирите дни са избрани като празнични, при останалите празници е регламентирано, че в случай че съответстват със събота и/или неделя, първият или първите два работни дни след тях са неприсъствени. Неприсъствен, да вземем за пример, ще бъде 8 май 2023 година (понеделник), защото празничният 6 май е в събота. При работа в задочен ден, както и в почивен, с нарастване се заплаща само изключителният труд и то със 75%.

Инспекцията по труда обръща внимание, че в Кодекса на труда са избрани минималното нарастване на възнаграждението при работа в празнични и почивни дни. Законодателството не лимитира желанието на работодателя да дефинира по-висок % на нарастването. Такъв може да бъде регламентиран и в самостоятелните или в груповите трудови контракти.

За да защитят своите трудови права в най-пълна степен Инспекцията по труда поучава служащите и чиновниците да разполагат с писмени доказателства, че са полагали труд в празничните и неприсъствените дни, каквито са заповедта за възлагане на ексклузивен труд или поименният график. Ако смятат, че правата им са нарушени, на уеб страницата на ИА ГИТ, в рубриката „ Административно обслужване “, е оповестена подробна информация за метода на подаване на сигнали.

Гражданите могат да се обръщат за съвещания и на националния телефон на Агенцията 0700 17 670.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР