И България, и Словения работят за съхраняването на кохезионната политика

...
И България, и Словения работят за съхраняването на кохезионната политика
Коментари Харесай

Радев призова за устойчиви икономически модели след края на усвояването на еврофондовете

И България, и Словения работят за съхраняването на кохезионната политика като фактор за напредък и икономическо и обществено доближаване в Европейски Съюз, само че получаваните през днешния ден средства би трябвало да бъдат употребявани на първо място за основаването на устойчиви стопански модели, които да не доведат до срив след преустановяването на европейските фондове за страните от Източна Европа. Това съобщи президентът Румен Радев, който откри в Любляна в понеделник дружно със своя сътрудник Борут Пахор Словенско-български бизнес конгрес.

Във форума участваха над 120 български и словенски компании в региона на осведомителните технологии, нововъведенията, енергетиката, строителството, земеделието и производството на храни, изпълнителният шеф на Българската организация за вложения Стамен Янев и заместник-изпълнителният шеф на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия Яна Топалова.

България може да се поучи от Словения по какъв начин се реализира действителна икономическа и обществена конвергенция в Европейски Съюз, акцентира президентът Румен Радев. Независимо, че популацията на Словения е малко над 2 млн. души и вътрешният пазар е мощно стеснен, експортноориентираната словенска стопанска система разчита на експорт с висока добавена стойност и съумява да сътвори висок стандарт на живот за словенските жители.

Двамата президенти означиха наклонността на увеличение на двустранния стокообмен и на туризма през последните години, само че подчертаха че достигнатите 400 млн. евро не дават отговор на опциите на България и Словения. Откриването на посолство на Словения в България през 2018 година, както и на директна въздушна линия сред София и Любляна през март м.г. имат своя принос както за насърчаването на контактите сред бизнеса, по този начин и на туризма, беше позицията на Румен Радев и Борут Пахор. Двамата държавни глави бяха единомислещи, че усилването на връзките сред бизнеса, взаимните вложения и основаването на смесени предприятия и експорт на трети пазари, е идната разумна стъпка за увеличение на двустранния стопански продан.

Днес президентът има среща с кмета на Любляна Зоран Янкович. Темите на диалога ще бъдат от съвместен интерес. От Любляна ще споделят опита си за запазване на културно-историческото завещание и развиването на града.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР