И администрацията на Педро Санчев е получила плик с взривно

...
И администрацията на Педро Санчев е получила плик с взривно
Коментари Харесай

Испания засилва мерките за сигурност след поредица от писма-бомби

И администрацията на Педро Санчев е получила плик с взривно устройство

Испания ускори сигурността на публични и дипломатически здания, откакто бяха изпратени поредност от писма-бомби до разнообразни адреси, в това число до кабинета на министър-председателя Педро Санчес и украинското посолство в страната, предава Reuters, представен от организация.

Министерството на вътрешните работи на Испания разясни, че " плик с пиротехнически материали ", адресиран до Санчес, е получен на 24 ноември и обезвреден от екипа му по сигурността.

Устройството е било " сходно “ на последващите пакети, получени от украинското посолство и испанска оръжейна компания в сряда, както и устройство, прихванато в базата на военновъздушните сили на Испания Торехон де Ардоз в ранните часове на четвъртък сутринта.

Първото писмо-бомба бе получено и отворено от чиновник по сигурността в украинското посолство в сряда по обяд и избухна, причинявайки леки пострадвания на мъжа.

Посланик Сергей Похорелцев съобщи пред електронното издание " Европейска истина “, че подозрителният пакет, адресиран до него, е бил предаден на коменданта на посолството.

" Пакетът съдържаше кутия, която провокира подозрения у коменданта и той реши да я изнесе на открито – без да има никой наоколо – и да я отвори “, изясни Похорелцев.

" След като отвори кутията и чу следващо тракване, той я хвърли и по-късно чу детонацията... Въпреки че не държеше кутията по време на детонацията, комендантът нарани ръцете си и получи разтърсване “.

След първия случай украинският външен министър Дмитро Кулеба подреди на всички посолства на Киев в чужбина " незабавно " да засилят сигурността и прикани Испания да проверява офанзивата.

Потвърдено е, че втори пакет е получен в сряда вечерта в централата на испанския производител на оръжия Instalaza в Сарагоса, Североизточна Испания, заяви полицията.

Instalaza създава ракетната установка С90, която по-рано Испания достави на Украйна.

Испанските сили за сигурност откриха трето хипотетично взривно устройство, прикрито в плик, изпратен до сателитен център на Европейския съюз, ситуиран във военновъздушна база в Торехон де Ардос, отвън Мадрид, оповестиха от Министерството на защитата.

След сканиране на плика с рентгенови лъчи чиновниците по сигурността на военновъздушните сили са открили, че съдържа " механизъм ", се споделя в изказването на министерството.

Сателитният център поддържа общата външна политика и политика на сигурност на Европейски Съюз, като събира информация от устройства за галактическо разузнаване, съгласно уеб страницата му. Върховният представител на Европейски Съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел разказа сходни системи като " очите на Европа ".

Испанският вестник El Mundo заяви, че друго устройство е било изпратено до Министерството на защитата на Испания в Мадрид, само че информацията към момента не е доказана публично от управляващите.

Върховният съд на Испания, който е профилиран в терористичните закононарушения, стартира следствие на случаите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР