“Хюстън, имахме проблем тук – това са знаменитите думи, произнесени

...
“Хюстън, имахме проблем тук – това са знаменитите думи, произнесени
Коментари Харесай

45 години от мисия Аполо 13

“Хюстън, имахме проблем тук ” – това са популярните думи, произнесени от астронавта Джак Суайгърт, откакто искра възпламенява един от кислородните резервоари на галактическия транспортен съд “Аполо 13 ” и настава детонация, която унищожава въпросния контейнер и една от трите горивни кафези. Разбира се, поп културата преиначава не напълно вярно думите на астронавта на “Хюстън, имаме проблем ”. Но тогава едва ли астронавтът се е замислял, че произнася нещо, което ще остане в историята до ден сегашен.

Всичко това се случва на 13 април 1970 година. Това значи, че към този момент са минали 45 години от провеждането на тази историческа задача.

Нормално произшествия от този вид биха били в положение да доведат до гибелта на екипажа. Но ръководителите на полета на НАСА съумяват да овладеят обстановката. Астронавтите са трансферирани от командния в лунния модул, който играе ролята на избавителна лодка. Чрез мотора на лунния модул са извършени сполучливо и корекции на полета.

На 17 април 1970 година полетът завършва наред и екипажът се приводнява сполучливо в Тихия океан.

 

Тази фотография е направена от екипажа на “Аполо 13 ” при прелитането край Луната. Вдясно се вижда деактивирания команден модул. Credit: NASA

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР