Хюсеин Омар Абдулгани Сюлеймани пристигна изненадващо след началото на сезона

...
Хюсеин Омар Абдулгани Сюлеймани пристигна изненадващо след началото на сезона
Коментари Харесай

Звездата на Верея Хюсеин Сюлеймани пред БЛИЦ СПОРТ: Имам само една жена и пет деца, всички са от нея!

Хюсеин Омар Абдулгани Сюлеймани дойде изненадващо след началото на сезона във Верея. Той е на 40 години и е измежду футболистите с най-вече мачове в историята на националния тим на Саудитска Арабия. Левият бек съумя да си завоюва с времето титулярно място във Верея и се показва на равнище. Покрай неговото име се завъртяха няколко слуха - че е част от кралското семейство на Саудитска Арабия, както и че е извадил 150 000 евро, с които е платил част от забавените заплати във Верея. По тези и по доста други тематики БЛИЦ СПОРТ беседва със Сюлеймани.

- Как се чувстваш в България и във Верея съответно?
- Добре се усещам. Атмосферата в тима е доста добра, а момчетата ме одобриха чудесно. Сплотен колектив сме. Градът също е хубав, спокоен. Харесва ми.

- Имаше ли културен потрес в теб при идването ти в България? Все отново Саудитска Арабия е напълно различен свят.
- Не бих споделил. Аз виждам главно футбола, а той е идентичен на всички места. Бил съм в Швейцария, където също играх, по тази причина съм привикнал и не беше огромна смяна за мен. Играл съм и в Ал Насър, който е от столицата Рияд, а аз съм от Джида. Това са като два радикално разнообразни града. Да, може би има огромна разлика сред Саудитска Арабия и България, само че футболът е футбол.

- Всъщност по какъв начин се стигна до твоя трансфер във Верея?
- Мой другар управител ми се обади и ми сподели за тази опция. Отговорих му: " Защо не ". Аз желая да се изучавам, да виждам нови места. За мен България е следващото учебно заведение.

- В нашите медии се появи информация, че си дал 150 000 евро, с които си платил забавени заплати на своите съотборници. Има ли истина в това?
- Не, цялостни нелепости. Защо аз да заплащам на другите. Да, има финансови проблеми в клуба, само че не съм аз индивидът, който заплаща или е плащал заплати.

- Какво мислиш за футбола у нас?
- Добър е, само че се нуждаете се от по-добри игрища. Виждам и един огромен проблем - няма доста почитатели на стадионите.

- Може би тъй като футболът ни не е задоволително добър...
- Не. Мисля, че хората в България не обичат футбола. Има доста страни със слаб футбола, едва състезание, само че идват доста хора по стадионите. Мисля, че в действителност просто хората тук не харесват футбола толкоз доста.

- Съотборниците ти във Верея разпитват ли те за живота в Саудитска Арабия, за футбола там?
- Да, постоянно го вършат. Аз постоянно им демонстрирам видеа от мачовете на Ал Ахли, Ал Насър. Виждат какви почитатели има там. Между другото - виждам, че в България има доста положителни млади футболисти, които имат бъдеще. Но и при тях има повече мощ, в сравнение с техника. Понякога би трябвало да играеш с топката, освен да я изриташ или подадеш. Понякога би трябвало тя да се задържа, с цел да контролираш играта и мача. Това липсва съгласно мен - задържането и управлението на топката. Ако топката се задържа в теб, тогава ти контролираш мача.

- Кой съгласно теб е най-хубавия тим в България? Какво мислиш за водещите ни отбори - Лудогорец, ЦСКА, Левски?
- Все още не съм играл против нито един от тях. Аз пристигнах по-късно и се надявам да играя против тях. Но мисля, че сега най-хубавият тим е Лудогорец. Знам, че последните 6 години са непрекъснато първенци и виждам за какво. Те са най-хубавите сега.

- В Саудитска Арабия наблюдават ли представянето ти в България с екипа на Верея?
- Да. Медии и експерти. След всеки мач има оценки, има материали за представянето ми. Гледат в интернет мачовете.

- Ти си на 40 години. Не е ли прекомерно доста това за футболист, който не е вратар?
- Във футбола е значимо това, което усещаш на терена. Ако можеш да тичаш, да се бориш, да се чувстваш добре - няма значение на 20 години ли си, на 40 ли си.

- В средите се води слух, че си част от кралската фамилия на Саудитска Арабия. Има ли истина в това?
- Не, не... Не съм част от тази фамилия. Чух и аз за това, само че не съм част от тази фамилия.

- Какво беше детството ти? Как минават дните на един юноша в Саудитска Арабия?
- Целият ми живот е футболът. Аз играя от 8-годишен в школата на Ал Ахли и останах там до 20-годишната си възраст, а преди този момент отново ритах топката, само че с другари. Откакто съм роден, до момента животът ми е футбол.

- В Саудитска Арабия съвсем цялото население е мюсюлмани, а при тях е разрешено многоженството. Ти доста дами ли имаш или единствено една?
- Да, по този начин е. Но аз имам единствено една жена. И пет деца, като всичките са от нея. Оженихме се рано - бях още на 20 години. И за тези години имаме 5 деца.

- Семейството ти тук ли е?
- Да, те са с мен в Стара Загора. Този град е спокоен и спокоен. Много е добре за фамилен живот.

- Някое от децата ти занимава ли се с футбол?
- Да. Единият ми наследник е студент в Турция и играе там. Искам като приключи да заиграе в Ал Насър. Виждам го, че е добър и обича футбола.

- Играл си в Ал Ахли и Ал Насър. Това не са ли тимове, които са огромни противници?
- Да. В Саудитска Арабия има четири огромни клуба - Ал Ахли, Ал Итихад, Ал Насър и Ал Хилал. Феновете са доста и ги поддържат горещо.

- Това не ти ли сътвори проблеми с почитателите? Да играеш за два от огромните противници...
- Разбирам въпроса, само че тези клубове са от разнообразни градове. Ако бях играл в Ал Ахли и Ал Итихад, тогава може би щеше да е ужасно. Както и в случай че бях играл в Ал Насър и Ал Хилал. Трудно се приема това от почитателите.

- Какво мислиш да правиш, откакто спреш с футбола?
- Не знам. Може би ще се върна в Ал Ахли като треньор, може пък да стана управител. Засега не си върша проекти, тъй като още играя и мисля да не преставам.

- Може пък да инвестираш в някой български клуб...
- Да, може и това да направя. Ще помисля.

- Имал ли си мачове против българския народен тим?
- Не. Виждал съм доста мачове в интернет. Но не съм имал срещи.

- Ти имаш доста мачове за националния тим на Саудитска Арабия - към 140. Със статут на легенда ли си в личната си страна?
- Не знам дори тъкмо какъв брой са моите мачове. Над 140 са май. Но има още доста положителни футболисти в Саудитска Арабия.

- А тъй като множеството не играят в чужбина? Забелязвам, че целият народен тим е от локалното състезание.
- Повечето просто не желаят да сменят ситуацията. Животът на открито е безценен. Футболистите ни са такива, че избират да стоят в локалното състезание. Предпочитат да стоят вкъщи. Не бих споделил, че няма интерес към тях, само че те желаят да си останат в Саудитска Арабия.

- Но не и ти...
- Аз просто желаех да видя нови места, да науча нови неща. Ето в този момент съм в България - напълно друга страна от нашата. Футболът ви е силов, до момента в който нашият е по-техничен. Тук се залага на физиката, при нас на техниката. Различно е. В Швейцария главното беше бързината. Там натъртват на бързи футболисти и играят подобен футбол. Навсякъде е друго и на мен това ми харесва. Виждам и изучавам нови неща.

- Гледа ли контролата сред България и Саудитска Арабия в понеделник, която ние спечелихме с 1:0?
- Не, не съумях да виждам. Но четох в нашите медии, че сме играли доста едва. Имаше доста рецензия към футболистите. Видях реакциите и те не бяха положителни.

- Но вие сте на международното състезание, а ние не.
- Ние сме се борили за това и сме го постигнали.

- Кога беше твоят финален мач за Саудитска Арабия и мислиш ли, че може да получиш повиквателна за Мондиала в Русия?
- Беше в края на 2014 година в контрола против Уругвай. Мачът приключи 1:1. Колкото до идното международно състезание - ще се боря за място в тима. Защо пък да не ме повикат, в случай че се представям добре тук? Никой не ми е звънял до момента да приказваме по тази тематика. Но при нас няма процедура селекционер или управител или пък някой различен да се обажда. Разбираш, че си част от отбора едвам когато в клуба дойде писмото.

- Какво мислиш, че ще бъде представянето на Саудитска Арабия на Световното?
- Ще бъде мъчно. Важно е да играят добре, а не толкоз резултатите. Ако почитателите преценяват, че не са се показали добре и не са се раздавали, тогава прибирането в Саудитска Арабия ще бъде тежко за футболистите.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ПЪРВА ЛИГА

Първа лига, сезон 2017/2018 - телевизионна стратегия

КУПА НА БЪЛГАРИЯ - СЕЗОН 2017/2018
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР