Хуманитарната криза в Омуртаг ще се реши с ремонта на

...
Хуманитарната криза в Омуртаг ще се реши с ремонта на
Коментари Харесай

Министър Цеков: Хуманитарната криза в Омуртаг ще се реши с ремонта на водопровода на язовир Ястребино

Хуманитарната рецесия в Омуртаг ще се реши с ремонта на водопровода на язовир " Ястребино ". Очаква се той да стартира през идната 2024 година Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройство (МРРБ) Анрдей Цеков по време на днешния парламентарен надзор в отговор на въпрос на Джейхан Ибрямов, депутат от " Движението за права и свободи " (ДПС).

Ибрямов попита министър Цеков по какъв начин счита да позволи водната рецесия в община Омуртаг.

Припомняме ви, че питейната вода за жителите в град Омуртаг и в цялата област Търговище е разкош. Достъпът до вода е неосъществим заради остарялата водна инфраструктура, която е построена през предишния век. Отчетена е загуба на питейна вода от 60 на 100 и жителите от района са подложени на ежедневен режим на водата, означи Джейхан Ибрямов.

" Заедно с сътрудници от община Омуртаг, с които направихме работна група, стигнахме до заключението, че различен източник за доставка на вода е вероятен от язовир " Ястребино ", сподели още Джейхан Ибрямов. 

Министър призна, че на него се пада " достойнството " да позволи 30-годишната филантропична рецесия в Омуртаг. По думите му неналичието на водни запаси в 21-ви век е неприемлива. Той осведоми, че функционалното положение на водопровода е извънредно неприятно и той би трябвало да бъде напълно сменен. 

" Няма механически спор по отношение на цялостната му замяна, средствата би трябвало да бъдат планувани в държания бюджет или да бъдат предоставени от ВИК холдинга в региона, което обаче ще оскъпи цената за потребителите. Затова е по-добре парите да бъдат подсигурени от държавния бюджет, прединвестиционните действия също би трябвало да бъдат планувани в бюджета и в границите на идната година да стартира строителство ", настоя министърът.

Депутатът от Движение за права и свободи Ибрямов попита министър Цеков дали са планувани и средства за възобновяване на вътрешната водна мрежа на град Омуртаг, където загубите на питейна вода доближават до 70 % по данни на ВИК сдружението в града. 

Според Ибрямов са нужни средства за цялостна реорганизация, общината е входирала план преди години в Министерство на регионалното развитие, който е разграничен на 3 стадия. " Първият стадий е съвсем приключен с обезпечени средства, сега ще се създадат стъпки за реорганизация на мрежата ", сподели още Ибрямов.

Общината е изготвила план за цялостна реорганизация на водната мрежа в града на стойност 13 500 000 лв.. В края на 2022 година са отпуснати 1 325 000 лв., което е 50 на 100 от декларираното финансиране. " Средствата са усвоени от общината на 100 %, останалите 50 % ще бъдат отпуснати идващия месец най-късно ", даде обещание министър Цеков. 

Той изясни, че има концепция за образуване на годишен фонд за подкрепяне на общинското развиване, който да отваря регулярни процедури за кандидатстване на общини, които имат по-малък достъп до европейско финансиране. Надявам се този фонд да бъде признат като нова бюджетна стратегия за бюджета за 2024 година и да е в своевременна помощ за общините в потребност ", сподели министър Цеков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР