Хубавият сън има същото значение за здравето като здравословното хранене

...
Хубавият сън има същото значение за здравето като здравословното хранене
Коментари Харесай

Неподозирани вреди от спането на висока възглавница

Хубавият сън има същото значение за здравето като здравословното хранене и дейния метод на живот. Пълноценният сън е значим за производството и работата на хормоните, за контролиране на метаболитните процеси, поправяне на апетита и снабдяване на задоволително сила за тялото.

Повишеният риск от сърдечно-съдови болести, затлъстяването, диабетът, утежняването на продуктивността и повишение на възприятието за неспокойствие се свързват с незадоволителния сън. Хроничната липса на сън е причина за инсулти и инфаркти.

За да бъде сънят пълностоен, значима е възглавницата за спане. Тя дава на тялото опора, защищава гръбнака от извивки и защото въздейства на гърба и врата, това се придвижва и върху крайниците и цялото тяло в последна сметка. Затова възглавницата би трябвало да бъде оптимална във връзка с височината. Високата възглавница е нездравословна за положителния сън и цялостното положение на тялото след пробуждане.

Вреди от спането на висока възглавница

Болки при спане с висока възглавница

Ако възглавницата е прекомерно висока, това основава напрежение на шийните прешлени, а то води до болки във врата, гръбначния дирек, главоболие и изкривявания. Съществуват мнение, че болките в челюстта също може да бъде породено от несъответствуваща възглавница.

 Болки при спане с висока възглавница

Повишено налягане в черепа поради високата възглавница

Като най-опасен резултат на високата възглавница се сочи нарасналото вътрешно налягане в черепа, което е резултат от притискането на прешлените. Този факт не се трансформира от позата на спане. Еднакво рисково е при спане по тил, на страни или по стомах.

Важното е възглавницата за спане да обезпечава неутрално състояние на гърба. Това значи гърбът да остане прав и да не губи естествените си извивки. Спането на ниска възглавница също трансформира позата на тялото и се получава деформиране на врата.

Поява на хъркане поради неуместна възглавница

Неудобната висока възглавница бута главата нагоре и това може да докара до хъркане. Ако спящият има и алергия към праховите акари, се получава инфектиране в носа и гърлото, което блокира дихателните пътища и по този начин хъркането става по-активно.

Как да избегнем болките в гърба, породени от възглавницата?

 Болки в гърба поради висока възглавница

Правилното количество опора има значително значение за положителния сън и унищожаване на болките в гърба и врата. Добре подбраната възглавница не би трябвало да бъде висока, само че не и прекомерно ниска. Средната по височина възглавница и то единствено една на брой е оптималният вид, който резервира вярната позиция на тялото по време на сън.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР