Huawei е черешката на тортата в процес, който отива към

...
Huawei е черешката на тортата в процес, който отива към
Коментари Харесай

След забраната на Huawei: Търговската война въвлича целия свят

Huawei е „ черешката на тортата ” в развой, който отива към световен спор - комерсиалната война САЩ-Китай няма да остане единствено сред тях

Седмицата, която си отива, ще остави голям отпечатък в търговията – изключително тази в областта на технологиите (източник: CCO Public Domain)

Търговската война сред Съединени американски щати и Китай навлезе в нов стадий след възбраната за потребление на софтуерно съоръжение от Huawei при построяването на телекомуникационни мрежи. Тя неизбежно въвлича и всички други страни от целия свят. Съединени американски щати ще спре разследващото съдействие с други страни, в случай че те употребяват технологии от Huawei.

Седмицата, която си отива, ще остави голям отпечатък в международната история – изключително тази на технологиите. Американският президент Доналд Тръмп подписа заповед за възбрана за потребление на избран вид задгранично телекомуникационно съоръжение. Той разгласи „ национално изключително състояние ” и даде на министерството на търговията 150 дни период да изготви правила, които да забранят на американските компании да употребяват съоръжение, създавано от „ задгранични съперници ”.

Въпреки, че навсякъде щатската администрация отхвърля тази възбрана да е ориентирана към съответна страна или компания, всички са наясно, че на прицел са Huawei – най-големият снабдител на мрежово телеком съоръжение – и китайският софтуерен бранш като цяло.

Самото министерство на търговията съобщи, че прибавя Huawei към своя „ Специален лист ”, което значи, че се стопира пазаруването на съставни елементи, създадени от компанията, от страна на американски компании без категорично утвърждение от държавното управление.

Има ли шпионаж

Никой не може да отговори на въпроса има ли в действителност действителен шпионаж, когато става дума за внедреното съоръжение от Huawei в телекомуникационни системи по света. Самата компания е безапелационна, че в никакъв случай няма да шпионира своите клиенти. И какво друго биха могли да отговорят от компанията в сходен миг?

Шпионаж най-вероятно няма. Проблемът е по-скоро в това, че компанията няма да може да откаже, в случай че китайското държавно управление изиска от нея да обезпечи опция за шпионаж. Това е мнение на специалисти по сигурността.

Притесненията им вероятно си имат своите учредения. Китай е известна с особения си модел на поддръжка за частните компании, при което страната обезпечава подкрепи и солидни дотации, с цел да пробият китайските артикули на международния пазар и да го завладеят.

Подобен образец през последните години е и субсидирането на производствата на фотоволтаични кафези в Китай, вследствие на което китайските слънчеви панели безусловно заляха света. Европа реагира с налагане на търговски мита, само че това не можа да попречи на китайската продукция да превземе всички пазари.

Глобална война

Huawei е единствено „ черешката на тортата ” в развой, който напълно ясно отива към световен търговски спор. Търговската война сред Съединени американски щати и Китай няма да остане единствено сред двете страни. Съединени американски щати усилва натиска върху страните, с които има разнообразни взаимоотношения, изисквайки от тях да забранят потреблението на съоръжение от Huawei в бъдещите си 5G мрежи.

Още през февруари американският държавен секретар разгласи, че Съединени американски щати ще спре шерването на разследваща информация с партньорските страни, в случай че те боравят с съоръжение от китайския телеком производител.

„ Ако една страна употребява това съоръжение в свои сериозни осведомителни системи, няма да можем да споделяме информация с тях, няма да можем да работим дружно с тях ”, сподели Помпео. „ В някои случаи има риск – няма да можем даже да съумеем да разположим американски запаси, да имаме американско посолство ”, добави той.

По това време Англия, Нова Зеландия, Германия и други страни дадоха знак, че нямат такива терзания като Съединени американски щати и са склонни да продължат да употребяват техниката на Huawei в подготовката на по този начин дълго чаканите 5G мрежи.

Сега, когато Съединени американски щати публично не разрешиха потреблението на този тип техника в телеком мрежите в страната, натискът върху останалите страни ще стане още по-голям.

Всъщност Съединени американски щати има много богата процедура в разгръщането на националните си закони и ползи върху картата на света. Макар че, на доктрина, един американски закон е използван единствено на територията на Съединени американски щати, страната прави по този начин, че той визира голяма част от света.

Емблематичен образец за това е комерсиалното ембарго по отношение на Куба, стартирано през 1962 година и затегнато през 90-те години. За да „ накаже ” ръководството на Фидел Кастро, Съединени американски щати разгласи преустановяване на комерсиалните взаимоотношения с всички страни, които имат търговски взаимоотношения с Куба.

Притеснения и в Европа

На пръв взор Европа има учредения да бъде по-спокойна. Все отново това е родината на други два от водещите три производителя на телекомуникационно съоръжение за пето потомство мрежи –  шведската Ericsson и финландската Nokia.

Британците обаче са мощно обезпокоени. Поддръжниците на Брекзит бяха дали ясни индикации, че се надяват на „ по-добри търговски взаимоотношения с Китай ” след излизането на Англия от Европейския съюз. Сега протичащото се с Huawei се оказва много притеснително за тях на фона на плануваното излизане от съюза.

Не е по-спокойно и в останалите страни. Китай, Русия и Съединени американски щати „ ни притискат, още веднъж и още веднъж, да намерим общи позиции ”, разяснява неотдавна немският канцлер Ангела Меркел пред медиите. „ Това всекидневно е мъчно, като се има поради, че имаме разнообразни ползи ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР