Хронично болни пациенти срещат затруднения при получаване на всичките си

...
Хронично болни пациенти срещат затруднения при получаване на всичките си
Коментари Харесай

Хронично болни остават без лекарства, фармацевти чакат още указания от НЗОК

Хронично заболели пациенти срещат усложнения при приемане на всичките си лекарства по Здравна каса. За казуса потвърдждават и фармацевти пред БНР. 
В условия на изключително състояние НЗОК издаде специфични инструкции за режима на определяне и разпределяне на медикаменти за домашно лекуване на хронично болните пациенти. Социалното министерство ги популяризира в брошури и препоръки до хората с увреждания.
"! Срокът на рецептите се удължава с месец за отбягване на напрежение и скупчване на пациенти пред лекарските кабинети.
! Утвърдените протоколи, изтичащи в интервала до 16.04.2020 година, които не изискват смяна на лечебната скица, се удължават служебно за период от един месец, считано от датата, до която са годни. Хартиените протоколи не се презаверяват.
! Аптеките могат да отпускат лекарствени артикули по удължените протоколи, както и лекарствените артикули, за които не се изисква експертиза единствено по рецептурна брошура без показване на рецепта. Отпускането се прави в аптеките, където е осъществено последното разпределяне по дадена рецепта (видно от печата в рецептурната книжка), съобразено с последно вписаните в рецептурната брошура данни за отпуснати лекарствени артикули.
! Поради специфичност при лекуването не се удължава срокът на протоколите за болести, при които лекуването е за избран период - лекуване на продължителен вирусен хепатит С; лекуване на хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лекуване с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, зараждаща в перинаталния интервал, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации. "
Според напътствията аптекарите отпускат медикаменти без рецепта и медикаменти по протоколи, които са служебно удължени. Оказва се обаче, че административен проблем пречи на пациентите да получат всички лекарства от рецептурната брошура.
Проблемът е в това, че в случай че предходния месец някое от медикаментите не е било налично в същата аптека, не може да се даде и в този момент даже и при наличност.
" Ужасно е! Чакане до пристъп! Влизаш вътре и споделят " Съжалявам, само че едно от тези неща го няма! Ако вземеш другите, това нещо, което го няма, отива по дяволите. Не може да го вземеш - вдигаш се и отиваш на втора аптека. На две аптеки ми споделиха " Това го няма " и се отказвате да чакате повече ", изясни слушател на БНР.
Маргарита Грозданова - магистър-фармацевт удостоверява за казуса: " Пациенти имат три медикаменти на рецептурната бланка - едното не е изпълнено последния месец, тъй като е липсвало в системата. Той следва или да си закупи това лекарство или да върви при доктора за нова рецепта, тъй като аптеката няма право да го извърши, нищо че е налично в мрежата. И назад - в този момент този месец липсва нещо, което е изпълнено предния месец. Ако се наложи повторно, то идващия месец той отново няма да може получи това лекартво, защото тази рецептурна бланка ще бъде огледален облик на последната ".
Фармацевтите чакат систематизирано напътствие на Здравната каса на база на Закона за изключителното състояние , което да поправя неяснотите. В него се чака отпущането на тест лентите при диабет да става единствено след издадена рецепта от персоналния доктор, същото предписание да важи и при издаване на нов протокол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР