Хронична липса на някои видове инсулин в аптеките у нас.

...
Хронична липса на някои видове инсулин в аптеките у нас.
Коментари Харесай

Системна липса на някои видове инсулин в аптеките у нас

Хронична липса на някои типове инсулин в аптеките у нас. Поддържащата терапия на стотици диабетици в Пловдив, да вземем за пример, е затруднена, защото в складовете регулярно свършват наличните количества от няколко препарата.

В аптека в Пловдив са останали единствено пет ампули от дълго настоящия аналогов инсулин. Не могат да обезпечат останалите 4, нужни за осъществяването на протокола на собствен пациент. Ако въпреки всичко болният одобри да получи петте ампули, губи правото на останалите. Липсващи в последния месец са още няколко продукта за диабетици, като за единия, производителят е съобщил, че импорт няма да има най-малко 2 месеца.

" Ние сме осведомени, че няма да има задоволителни количества инсулин, като импорт на българския пазар – от разнообразни типове и освен от една компания производител ", заяви магистър фармацевт Димитрия Стайкова, ръководител на Регионалната фармацевтична гилдия в Пловдив.

Димитър Стоянов от години е на инсулинова терапия. За повторно към този момент е заставен да прекъсне лекуването си, тъй като предписаното му медикаменти още веднъж липсва в аптечната мрежа.

" Доста хора го употребяват и лекуването с инсулин допуска точни единици и точна марка инсулин. Той не е като други лекарствени средства, които могат да се заменят, тъй като организмът първо мъчно го приема, а пък и единиците са доста значими. Захарта може да се вдигне доста високо или да падне доста ниско, което е рисково ", сподели Стоянов.

Ситуацията е такава, че в случай че се появи един тип инсулин, изчезва различен. А Димитър търси по групите за взаимопомощ дали инцидентно някой диабетик няма повече ампули.

" Аптеките подвигат ръце и споделят, че в случай че не пристигна до 14 дни, лекарят ще изпише нова рецепта. Но 14 дни, в случай че един диабетик няма инсулин, това за него е равно на самоубийство ", добави той.

В опит да не се заплашват пациентите, от Здравната каса трансформираха критериите за изписване на инсулин по протокол. И в случай че една терапия липсва, то тя може да бъде сменена с друга, само че това лишава време.

" Отнема време, изисква се легализация на новия протокол в касата. Сега всичко е по електронен път. Протоколите са електронни, рецептите са електронни. Всички работим за това, с минимум разтърсвания, всички заболели, нуждаещи се от инсулин, да могат да бъдат лекувани ", сподели още Стайкова.

Уверението на производители е, че се работи за доставки на всеки 10 дни, само че в по-малки количества. Липсата в този момент се изяснява с индустриални и логистични компликации на производителите, т.е. дефицитът на инсулин може да стане международен проблем.

Репортер: Николай Райшинов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР