Христовият кръст бе спасен от ледените води на река Тунджа.

...
Христовият кръст бе спасен от ледените води на река Тунджа.
Коментари Харесай

Извадиха кръста от Тунджа, дадоха го на най-младия участник


Христовият кръст бе избавен от ледените води на река Тунджа. Ритуалът бе осъществен до Черковския мост на реката под възгласи " Българи. Юнаци ".

След спасяването на кръста, той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро. Тук " избавяне " на кръста на Йордановден не се прави по този начин, както по другите краища на България, само че и по тази причина Калофер е особено място в този ден - калоферци предават кръста на най-младия участник в хорото.

Точно 10 минути преди 8 часа сутринта, момчета, млади мъже и по-възрастните калоферци, предвождани от кмета Румен Стоянов, хванал трибагреника, нагази във водите на река Тунджа. Стотици са феновете на ритуала. Преди да влязат във водите, участниците в хорото бяха благословени от Отец Димитрий от църквата „ Свети Архангел “. Оттам шествието с тъпани и национални хора потегли към Черковския мост на река Тунджа. По традиция в ледените води на реката първо влизат локалните, а по-късно и искащите от гостите.

Мъжкото хоро влиза във водите на реката, които тази година не са ледени, само че са задоволително студени, да пречистят и калят смелчаците.

Между 100 и 150 души влязоха в Тунджа за годишния обред, макар че реката не е изключително пълноводна тази година. Времето е ясно, в града на Ботев са пристигнали хора от съвсем цяла България. Температурата е към 7 градуса, времето е прекомерно нетипично за зимата. Има и комитет войводи на кметове от Северна България, пристигнали да поддържат Румен Стоянов, който от години отстоява традицията и брани неповторимия обред.

Едно от отличителните неща за мъжкото хоро в Калофер е неговата подготовка, която стартира от предния ден със мощно алено вино и домашни мезета. По традиция кметът Румен Стоянов и основните участници в мъжкото хоро подгряваха в кметската кръчма цяла нощ, свириха гайди и тъпани и пяха песни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР