Христо Йовов гостува в предаването Код Спорт“ по RING. Бившият

...
Христо Йовов гостува в предаването Код Спорт“ по RING. Бившият
Коментари Харесай

Христо Йовов: Трябват пари, ако искаш да играеш с големите във футбола

Христо Йовов гостува в предаването „ Код Спорт “ по RING. Бившият футболист и шеф в Левски си остава измежду любимците на „ синята “ агитка. А прякорът му „ Бижутера “ е задоволително сладкодумен за уменията му терена от близкото минало. Предлагаме акценти от изявлението с Христо Йовов:

Как би определил ролята на Станимир Стоилов за излизане на Левски от рецесията? Не приказвам единствено за игровата, която докара до връх – столичният клуб да не е печелил купа или купа повече от 12 години. 
- Безспорно голяма е ролята на Станимир Стоилов. Може би Левски беше достигнал досега, в който трябваше да пристигна човек, който да показа нещата в клуба фактически такива, каквито са. В годините дали с купа, дали с купа все замазвахме очите на хората и се виждаше, че не е както би трябвало. Добре познавам Станимир Стоилов. Знам, че той е човек на морала и на истината. Аз като набожен човек считам, че всеки, който прави нещата такива, каквито са и не се пробва да лъже, постоянно има триумф.
 Стоилов: Нямам желание да живуркам в Левски Стоилов: Нямам желание да живуркам в Левски
Изпълнителният шеф на „ сините “ Иво Ивков сигнализира, че Левски към момента не е избавен. Кога съгласно теб ще се изчистят задълженията на клуба и към този момент един от грандовете в родния футбол няма да дължи пари? 
- В момента, в който пристигна мощен спонсор или богат притежател. Макар че слушам разнообразни теории и тези за това по какъв начин последователите на Левски могат да устоят клуба и клубът да бъде на народа, само че постоянно съм твърдял, че с цел да играеш с огромните във футбола, трябват пари. Добрите футболисти костват пари. Ако желаеме Левски да живурка, това е един от методите, несъмнено, само че в никакъв случай няма да направи нещо огромно.
 Сираков: Смяна на собствеността не стои на дневен ред Сираков: Смяна на собствеността не стои на дневен ред
Какво виждаш в този момент в родния футбол? Какво е качеството на шампионата? 
- Е, нали знаеш, че всички ветерани споделят: „ Ние едно време какви футболисти бяхме… “ Далеч съм от мисълта, че ние сме били страхотните футболисти и в този момент тези не са. Ако би трябвало да приказваме като цяло, считам, че някъде е скъсана нишката. С оглед на това, че множеството тимове имат прекомерно доста чужденци… Не, че имам нещо срещу тях, несъмнено, само че не може една нация, която е правела футболисти или имала гении през всичките години, да се върнем даже и през 60-те, в един миг българските футболисти да се котират по този метод в Европа и в света. Нещо е неверно. Никъде другаде не го виждаме това, дали в Хърватия, дали в Сърбия, дали в Румъния. Сравнявам почти страни от нашата рогозка като футбол. Всички те да не престават да вадят гении и футболисти, а ние да сме спрели, нещо не е както би трябвало. Тук се упреква Футболния съюз, упреква се всеки, само че съгласно мен може би клубовете имат най-голяма виновност за това нещо. Футболният съюз дотолкоз, че можеше да наложи някакви правила, с които да се подтиква присъединяване на младите български футболисти в шампионата. Дотам намирам тяхната неточност. Но като цяло футболните клубове или може би притежателите нямат самообладание да развият един футболист. Може би всеки, който дава пари ще разсъждава по същия метод. Аз давам парите и желая резултатите през днешния ден, а не на следващия ден. Като цяло, когато сбъркаш някъде в цялата рецепта, даваш едни пари, резултати няма, само че няма и български футболисти. Затова съм казвал постоянно, че президентите, които влагат пари във футбола, би трябвало да стоят по-настрани. Те нормално го вършат шест месеца или една година и откакто са провели задоволително диалози на футболна тематика, стартират да схващат най-вече от всички. Смятам, че тогава към този момент идва крахът на един клуб.

Замислял ли си се за какво съдиите се стараят да опорочат футбола, доколкото е останал той, със страните си отсъждания? Според теб каква е ролята на ВАР? 
- Това е комплицирано. Не желая да наскърбявам съдиите, само че считам, че има подвластни от тях. Не съм чувал, не съм виждал, по отношение на отсъжданията осъждам. Може би това е част от проблемите, за които загатнах, с президентите. Твърдя, че каквото и да правиш на локално равнище, по какъвто и метод да помагаш на клуба си, даже и нелегално, всичко блясва в Европа. Там няма неистина, няма машинация. Кой съм аз да давам съвет на хора с милиони и милиарди, само че колкото по-малко се мешат в тези работи, толкоз по-наясно ще бъдат с лицето на своя тим и на своя клуб.
 ВАР е съвършено изобретение, казусът е в човешкия фактор ВАР е съвършено изобретение, казусът е в човешкия фактор
Приятелят ти Стилиян Петров е едно от лицата, които се борят за събаряне на настоящия президент на БФС Борислав Михайлов. Ти на чия страна си в тази борба? 
- Единственото, което ме тормози в цялата тази борба е, че се изля прекомерно доста мръсотия в двете направления. Това демонстрира, че някак си все едно България не е подготвена за естествен избор. Трябваше да се стигне може би даже до диалог сред двата претендента. Какво пречи в това нещо? Това е единствено един пост и една игра. Единият ще завоюва, другият ще загуби. Създават се прекомерно доста фронтове във футболното общество. Пак сме на крайностите – едните са неприятните, другите са положителните. А това в действителност какво оказва помощ за развиването на българския футбол? Горе-долу се получи едно огледало като в страната, като политическата конюнктура сега.
 Стенли към Боби: Ден след ден гълтаме следващия хап неистина Стенли към Боби: Ден след ден гълтаме следващия хап неистина
Спечелихте дело с Гошо Гинчев против някогашния състезателен министър Радостин Василев. Ще се върнеш ли в Българския състезателен тотализатор? 
- Сега нямам визия. Когато се работи във вражеска конюнктура е доста мъчно да прокарваш хрумвания и да работиш в екип. Това беше част може би от цялата настройка на предходното държавно управление. Г-н Василев или Руди Гела, тъй като той доста ме загатва по разнообразни способи, по тази причина считам да изгубя тук уважението си и културата си към него, ни уволни непозволено. Цялата история беше просто… Казах му: „ Да, разбирам всичко. Нека се направи конкурс, който ще отнеме един месец. Никой от нас няма да се яви на този конкурс, само че да стане, както си написа в закона. “ Той беше пристигнал на бял кон със сабята в ръка. Каза: „ Не, аз ще ви уволня! “ Може би тук си казахме за какво да е непозволено всичко това…
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР