Христо ПРОДАНОВ е роден през 1977 г. в Панагюрище. Завършил

...
Христо ПРОДАНОВ е роден през 1977 г. в Панагюрище. Завършил
Коментари Харесай

Христо Проданов: Внасяме нови закони, не вярваме на властта

Христо ПРОДАНОВ е роден през 1977 година в Панагюрище. Завършил е Минно-геоложкия университет в София, компетентност минен инженер. Има магистърска степен по промишлен мениджмънт. Бил е ръководител на районен съд на Българска социалистическа партия в регион " Триадица ". Зам.-председател на Горско стопанство на Българска социалистическа партия в София. Депутат от ПГ " Българска социалистическа партия за България " в 44-то Народно събрание. Зам.-председател е на ПГ " Българска социалистическа партия за България ". Член е на парламентарните комисии по икономическа политика и туризъм и по въпросите на децата, младежта и спорта. Владее британски и съветски език.

" Корупцията е главният камшик, който унищожава страната "

- Г-н Проданов, през предходната седмица Българска социалистическа партия се върна в Народното събрание. Какво ще е държанието ви в пленарната зала?

- Естествено, ние продължаваме с твърдата опозиционна линия, тъй като в последна сметка това е ролята на опозицията - да демонстрира недъзите на това ръководство, което сега ограбва, изсмуква европейските запаси, предопределени за България. Ще увеличим нашата законодателна самодейност във връзка със законите, свързани със обществените придобивки на най-уязвимите обществени групи. Българска социалистическа партия ще продължи да бъде градивна съпротива. Очакваме градивна работа в Народното събрание през идващите месеци до изборите за локална власт.

Ще подчертаваме на тематиките за приходите, обществените неравенства, както и на тематиката за минимална работна заплата, метода на нейното установяване и минимална пенсия. Ако желаеме да се прави сериозна политика, нещата би трябвало да стартират от в този момент, а не в края на годината, когато се приема държавният бюджет. Корупцията е главният камшик, който унищожава България. Искаме нов закон за КПКОНПИ, тъй като се потвърди, че този сега не работи.

Предстои избор на европейски прокурор, като той ще има двама наместници във всяка страна. В България нямаме правила за техния избор. Искаме гаранции, че тези хора няма да бъдат посочени от неизвестно кого и да правят това, което ще им каже той.

- Какво се случи в Народното събрание в отсъствието на социалистите? Успешен ли е съгласно вас този ход на Българска социалистическа партия?

- Стана ясно едно, че без наличието на левицата в Народното събрание цареше губене на време. Нямаше законодателна самодейност. Пленарните съвещания бяха изкуствено запълвани с чувания на разнообразни министри, организации и така нататък, на които ръководещите задаваха комфортни въпроси. Според мен с отсъствието ни от съвещания стана ясно, че властимащите не са в положение да предложат нищо ново на хората макар гръмките обещания, с които завоюваха преди време парламентарните избори.

- Как ще коментирате представянето на Българска социалистическа партия на евровота?

- Не е загадка за никого, че ние чакахме да спечелим евроизборите. Това посочваха и социологическите изследвания преди вота, само че, за жалост, не се случи. Независимо от това Българска социалистическа партия е единствената партия, която усили в безспорна стойност гласовете си и имаме с един евродепутат повече.

Според мен тези избори бяха пропуск за Българска социалистическа партия, само че това ще бъде поправено. Няма да мълчим, а ще се борим и ще приказваме за закононарушенията на това ръководство, даже това да ни носи негативи.

- С какви послания изпращате своите представители в Екологичен потенциал? Чуха се обвинявания, че предизборната акция за евровота на Българска социалистическа партия е била отрицателна. Какво е вашето мнение?

- Задължително е да съблюдават всичко, записано във " Визия за Европа ", обвързвано с битката против Европа на двойните стандарти, Европа на две скорости, пренебрежителното отношение на огромните европейски страни към по-малките, имам поради и Шенген, и еврозоната. На първо място, социалистите в Екологичен потенциал би трябвало да работят за увеличение на междинните европейски заплати и пенсии. Знаете, че в мултинационални компании, които оперират на немския пазар, служащите получават едни заплати. Същите тези компании на българския пазар дават в пъти по-ниски трудови хонорари.

Не съм склонен с тезата, че акцията на Българска социалистическа партия е била отрицателна. Няма по какъв начин да не разясняваме " Апартаментгейт " и къщите за посетители, само че не сме залагали единствено на тези тематики. В акцията говорихме за европейската минимална работна заплата и нейното образуване, както и Европа на две скорости. Съжалявам, че дебатите бяха изместени от свадите към ръководещите, само че те ще не престават, до момента в който това държавно управление ръководи България.

Левицата ще бъде по-силна в Брюксел. Смесването на лявото и дясното е път, който докара Европа до ситуацията в центъра на политиките да не са хората, а корпорациите и банките. Неслучайно на всички европейски избори изборната интензивност у нас е ниска. Това е по този начин, тъй като хората одобряват Екологичен потенциал като нещо далечно, което не ги касае. Но ние искахме в действителност да има по-висока изборна интензивност, тъй като това дава политическа легитимност на тези, които са определени.

- Разби ли Българска социалистическа партия мита, популяризиран от ГЕРБ, че Българска социалистическа партия е антиевропейска партия?

- Въпросът за легитимацията на Българска социалистическа партия като европейска партия за мен не стои по простата причина, че Сергей Станишев е президент на ПЕС. Корнелия Нинова има още по-малко потребност от интернационална легитимация, тъй като тя е вицепрезидент на Социалистическия интернационал, който е международната социалистическа организация, в която членуват над 160 страни. Тя беше определена единомислещо на мястото на Антонио Гутериш, когато той стана ръководител на Организация на обединените нации. Нека напомним, че България стана член на Европейски Съюз по времето, когато управляваха социалистите. Така че пред Българска социалистическа партия, пред политиките на Българска социалистическа партия, пред представителите на Българска социалистическа партия въпросът за европейска легитимация въобще не стои. Това просто беше поставяно, както постоянно преди всички избори, от ГЕРБ като втълпяване на някаква ненавист и боязън у хората, който няма почва съгласно мен.

- Вие сте депутат от София. Готвят ли се столичните социалисти за победа на локалните избори?

- Напълно съществени учредения имаме за това да имаме вяра, че можем да спечелим локалните избори в София. Основание за това ни дава фактът, че на европейските избори Българска социалистическа партия реализира по-голям растеж на поддръжка спрямо предходните. Спечелихме в три от софийските региони, а в това време ГЕРБ имаха много сериозен спад. Реално 12-13 хиляди е разликата сред гласовете на ГЕРБ и Българска социалистическа партия в София, което е пренебрежимо малко и може да бъде отстранено.

От нас зависи каква акция ще проведем и какви послания ще дадем на гласоподавателите в София. Защото през последните повече от 20-25 години ресурсът, който е предназначен за София, се харчи само и единствено за лъскавия център, само че в това време хората, които живеят в крайните квартали, са забравени. Там проблемите със застрояването, презастрояването, с паркирането, с инфраструктурата, с градския превоз не се вземат решение. От 2-3 месеца работим по правенето на програмата " Визия за София ", с която да бъдем по-убедителни пред столичани и те да ни повярват.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР