Христо Казанджиев е член на Управителния съвет на Българския минен

...
Христо Казанджиев е член на Управителния съвет на Българския минен
Коментари Харесай

Енергиен експерт: Сделката с Булгаргаз е била предварителн...

Христо Казанджиев е член на Управителния съвет на Българския минен и енергиен конгрес. Той е някогашен шеф на отдела по енергийни запаси в Министерството на енергетиката. Има над двадесет години опит в областта на петролните изследвания в България, Либия и Сирия, покриващ целия набор от действия.

- Г-н Казанджиев, какво става в „ Булгаргаз”? Това война ли е, или е опит за преразпределение на нещо?

- Това, което е подхванало новото управление в петък, е естествена процедура за търговия с непотребните количества. Големият проблем е за какво са продали природния газ на цената на микса - т.е. на цената, на която се предлага за българския пазар, вместо да предложат скъпия съветски газ на борсата и да забележим дали ще има някой да го купи. Продаденото количество е оповестено на цената за български консуматори.

- Възможно ли е това да се дължи на неумелост в екипа? Беше обявено, че някои фрагменти са напуснали дружно със остарелия директорски съвет на компанията.

- Малко евентуално е. Новият изпълнителен шеф на „ Булгаргаз” Людмил Йоцов е човек, който идва от компания за търговия с природен газ, а тя е на някогашен кадър на „ Булгаргаз”. Той пък до 2015 година беше началник на финансите в „ Булгаргаз”. Така че това е умел човек, който доста добре знае защо става въпрос. Изключително доста ме смущава за какво са продали този газ на цената на микса, а не на цената на най-скъпия природен газ, който се използва. Едно такова деяние би облагодетелствало пазара на природен газ в България. Вторият миг е, че по този метод биха се генерирали по-високи доходи от продажбата.

- Кой е купувачът на този на ниска цена продаден газ и кои са медиаторите?

- Още не се знае, само че мен ме тормози и фактът за скоростта, с която е осъществена тази договорка. Обявена е в последния миг на борсата и е осъществена в границите на 3 секунди!

- Намеквате, че е била авансово готова?

- Тази бърза реализация значи, че договорката е била авансово готова! Да бъде оповестена на цената на микса и да бъде купена от съответния човек, с който това нещо е контрактувано. Не мога да ви кажа кой е купувачът. Фактът, че актуалният изпълнителен шеф е кадър на компания за търговия с природен газ, въпреки всичко буди известни подозрения за непочтеност или за облагодетелстване на един или различен външен индивид. Но това е в областта на догатките. С огромна възможност обаче можем да приемем тези догатки за близки до истината.

- Доколко са основателни изказванията на някогашния началник на " Булгаргаз " Николай Павлов, че задачата на промяната на управлението е да бъдат вкарани на пазара частни играчи, които да изземат функционалностите на държавното сдружение?

- Нормална процедура е при либерализация на пазара доставчиците и търговците на природен газ да се усилят. Това се случи през 2010 година, когато изтече предният контракт сред „ Газпром” и „ Булгаргаз”. Тогава афинитет към придобиването на пазарен дял бе оповестил „ Овъргаз”. Неговият притежател съобщи своите планове, потеглиха едни проблеми от страна на страната и възпрепятстване, вследствие на което „ Овъргаз” заведе дело против България и страната бе осъдена със 150 милиона лв.. В последна сметка, през 2012 година страната даде пазарен дял на „ Овъргаз” в границите на 10% от общото количество. Когато изтича дълготрайният контракт с „ Газпром”, е естествена процедура някой да се пробва да влезе на пазара. Но този, който ще дефинира дали това ще е нов индивид, или единствено „ Булгаргаз”, или по какъв начин ще се разпредели съответният дял сред обособените участници, няма да е „ Булгаргаз” - а ще го дефинира „ Газекспорт”, и респективно „ Газпром”. Как ще се развият събитията у нас за разпределянето на пазара, ще се види занапред.

- Значи не българското държавно управление, а „ Газпром” ще има решаващата дума?

- Българското държавно управление има дума, само че по какъв начин ще бъде чуто, е различен въпрос. „ Газпром” може да употребява проектите на държавното управление за опазване на монопола на „ Булгаргаз” за избрани политически дивиденти. Нещата са много комплицирани. Аз смятам, че е извънредно време пазарът на природен газ да се либерализира и с изключение на „ Булгаргаз” да има и други съществени играчи. Колкото и да работи в интерес на българското общество, „ Булгаргаз” е един монополист.

- Доколко политическите разногласия може да повлияят на протичащото се в енергийния бранш?

- Всеки има право да дава мнение - до каква степен меродавно и експортно насочено, е различен въпрос. Фактът, че предходното управление на „ Булгаргаз” бе заменено поради нерегламентирана и непредставителна търговия с природен газ и няколко седмици по-късно същото да се повтори от новото управление, допуска прекомерно огромна измама с избрана цел. В тази връзка някогашният министър председател Бойко Борисов се възползва сносно. Това направиха и другите политици. Когато някой нещо подхваща, би трябвало доста добре да се замисля за следствията, което явно не е присъщо на настоящето държавно управление.

- Можем ли да допуснем, че зад енергийните кавги в последно време прозира дългата ръка на „ Газпром”?

- Не, това са си български игри с наши участници. Последната дума за разпределението на квотите за България ще има компанията „ Газекспорт” на колоса „ Газпром”. Те просто не се набъркват в такива локални игри. Седят в профил и ни следят сеира.
Свързани вести Викат на разпит освободения шеф на "Булгаргаз " Николай Павлов Министри на Станишев възпламениха властта с газов скандал
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР