Христо Иванов обяви, че ще тестват конституционно мнозинство за няколко

...
Христо Иванов обяви, че ще тестват конституционно мнозинство за няколко
Коментари Харесай

ПП-ДБ започват работа по „смяна“ на Конституцията


Христо Иванов разгласи, че ще тестват конституционно болшинство за няколко „ едри хрумвания “

От Политическа партия - Демократична България дадоха изказване в коридорите на Народно събрание. Най-напред благодариха за спазеното „ джентълменско съглашение “ и стартът на работата на правната комисия. Кирил Петков съобщи, че били изплашени последните доколко е завладяна българската прокуратура и правосъдна система.

Осъзнавали, че нито една замяна на нито един човек не взема решение същинския въпрос. Затова стартират работа по „ промяна “ на Конституцията. Христо Иванов изясни, че би трябвало решителна смяна в модела на прокуратурата, а не на моментния човек, който заема поста.

„ В очакване на втория мандат ние започваме диалози с всички сили, в които да тестваме съществуването на конституционно болшинство и единодушие сред политическите сили към няколко едри хрумвания . Първата – преструктуриране на Висш съдебен съвет –да се изпълянят европейските стандарти, а точно делене на съдийката и прокурорската квота. Второ – преформатиране на модела на ръководство на прокуратурата и ограничение на пълномощията на основния прокурор, разширение на достъпа на жителите до конституционно правораздаване, преосмисляне на статута на служебните държавни управления, тъй че да сме сигурни, че те ще бъдат фокусирани единствено върху провеждането на избори и следене на тези процеди, които се случват единствено сред изборите. Това са тематики, за които ще приказваме с останалите политически сили на съвещания, които ще бъдат извършени през идващите дни. Надявам се да получим явен ангажимент за смяна на Конституцията, което ще даде база за напъните на основаване на държавно управление с втория мандат ”, сподели още Христо Иванов.

Ген. Атанас Атанасов, съпредседателят на Демократична България посочи, че политическата рецесия в страната е оголила доста проблеми.

„ Трябва да бъдат подхванати такива промени в законодателството и Конституцията, с цел да се получи синхрон сред органите на правосъдната и изпълнителната власт за еднообразно подкрепяне на закона. На този стадий се вижда, че има такива, които смятат, че върху тях няма никакъв надзор, това би трябвало да бъде променено. Ние ще внесем законопроекти за изменението в работата на специфичните органи, на Министерство на вътрешните работи, с цел да се получи този синхрон сред другите управляващи ”, акцентира ген. Атанасов.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР