Христо Христов © Велко Ангелов Още по темата Шакир Ахмедов:

...
Христо Христов © Велко Ангелов Още по темата Шакир Ахмедов:
Коментари Харесай

Христо Христов: Транспортът е носител на големи промени в новите технологии

Христо Христов

© Велко Ангелов Още по тематиката
Шакир Ахмедов: Банките, телекомите и туризмът имат най-голяма потребност от технологиите

2018-а ще бъде годината на виртуалната и добавената действителност в търговията, предвижда мениджърът на " Омни ченъл " пред " Капитал "
19 дек 2017
Петко Карамочев: Блокчейн технологиите трансформираха бизнеса ни и настройките ни към търсенето на хора

Съсобственикът и шеф на софтуерната " Индустрия технолъджи " пред " Капитал "
18 дек 2017
Клуб Капитал: Digital Transformation

Капитал PRO читателите и бизнес публицистите в серия срещи на тематика цифрова промяна
18 дек 2017
Кои са новаторските предприятия на 2017 година

Осем компании получиха оценки в състезанието, който се провежда за 13-а поредна година
17 дек 2017 В навечерието на новата година се срещаме онлайн с бизнес клиентите на " Капитал " в друг формат събития с обща тематика Digital Transformation. Заедно с тях търсим отговорите на въпросите по какъв начин цифровите технологии въздействат на бизнеса им и по какъв начин трансформират производството, услугите, методите за продажба, създаването на нови артикули.

Христо Христов е президент и изпълнителен шеф на транспортната компания " Дискордиа ".

Управлявате една от най-технологичните транспортни компании, кои са основните IT решения, които в н едрихте през годините във ф и рмата?

Първото стартира още преди 12 години, когато внедрихме Microsoft Dynamics NAV, изцяло ERP решение, в което е включена безусловно цялата ни активност. В следствие имахме и отвесни надстройки над това ERP, като NaviTrans на белгийската Young & Partners, системи за ръководство на парка като Volvo Dynafleet, която за първи път внедрихме в България, MAN TeleMatics, Transics на WABCO и още няколко. При нас особеното беше, че ние още през цялото време ги доусъвършенствахме и адаптирахме към нашия бизнес. Това продължава и до ден сегашен, като този развой се ускорява. Т.е. сумите, които заделяме, като част от нашата облага се усилва, макар че и облагата ни пораства. Аз считам, че това е част от бъдещето, т.е. едно обикновено всекидневие, в което мислиш какво ново да направиш, с цел да подобриш своята организация и своята успеваемост.



По какво работите сега като планове?

Съвсем скоро внедрихме следващото решение Map&Guide. Една маршрутизираща стратегия, в която най-точно и точно са отразени разноските по другите направления. Те са доста разнообразни. Един път като пътни такси, които не са на всички места от вида на тол системите. Отделно горивата са на разнообразни равнища, ДДС-то също. Някъде се възвръща данък, някъде не се възвръща. Като вземем и други особености на маршрутите, това може би е най-хубавата стратегия в Европа за точно пресмятане на тези разноски. А те са нужни, тъй като ние договаряме долу - горе на всеки 2 – 3 минути договорка, това са над 3200-3500 покупко-продажби на месец. За да можеш да управляваш по най-хубавия метод този развой, би трябвало да имаш доста бърза информация тъкмо какво ти коства тази договорка.

Как софтуерните решения през годините ви помогнаха да оптимизирате разноските си и да подобрите връзката с клиентите?

Насоките са няколко. Едната е обвързвана с разноските. Другата - с визуализацията или дигитализацията на стила на ръководство на водачите. В момента употребяваме Transics на WABCO, което съгласно мен е най-хубавото решение. Цифровизираме метода на натискане на педала на газта от водача, какъв брой пъти натиска спирачката, по какъв начин кара в икономичната зона. Всеки ръководи автомобил всекидневно, само че технологията разрешава да видиш всичко в числа и да го покажеш на водача. Например, ето ти си под междинното равнище, даваш повече газ, надлежно разходваш повече гориво. Натискаш по-често спирачката, надлежно губиш сила. Не караш в икономичната зона. Можеш да видиш междинното равнище на компанията, най-хубавите образци, най-лошите.

Тази цифровизация на стила на ръководство, зададе едни разнообразни стандарти, които в последна сметка доведоха за пет – шест години до понижаване на разхода на гориво с над 25%. А това е най-големият разход в превоза, като ние не го считаме на база остарели коли, а на най-новите. И съгласно това, което ни споделят доставчиците, които са европейски и международни водачи, евентуално ние сме една от най-икономичните компании в Европа сега по този индикатор. Това ни даде други преимущества. Постепенно се смени профила на водачите, защото те влязоха в нашите стандарти. Останаха по спокойните, по- уравновесените. Това докара до по-малко пътнотранспортни катастрофи. По-малко застрахователни събития. По-нисък разход за аварийни елементи, поправки, сервизи, гуми, а тези разноски за същия този интервал може би са паднали с 55% спрямо това, което е било.

От позиция на клиентите, методът по който ние управляваме парка си, посредством тези системи, е опция за високо качество. Ние знаем във всеки един миг какво се случва.

Цялата връзка с водачите минава в писмен тип. Тя се съхранява в облачни сървъри пет години и може да се върнем три години обратно и да забележим съответен водач по кое време си е прочел известието. При него ли е грешката. На какви географски координати се е случило това. Можем да го предоставим на клиента, в случай че зародят някакви разногласия.

Това понижава опцията за неточности при нас. Отделно клиентът, в случай че пожелае, може да му бъде възложен акаунт, с който да вижда автомобила. Къде пътува, какъв брой време има още до разтоварния пункт, водачът, какъв брой има за каране.

Какъв е софтуерният път пред превоза?

Транспортът сега е притежател на най-големите промени, които се случват в света с новите технологии, като се изключи обществените мрежи. Като стартираме с различните горива, самостоятелното ръководство, дроновете и ред други неща, които се случват, в това число през компании, които работят в областта на електронната търговия като Amazon и Аlibaba. Tе на практика, с цел да могат да изпълнят своята действия, напълно разчитат на превоза. Така че той е в първите редици на електронните технологии и способства за този напредък. Това води до извода, че който не е в челото на новите технологии в превоза, няма по какъв начин доста дълго време да задържи своите позиции и ще би трябвало да вземе някакви ограничения.

Какво мислите за самостоятелните коли и в какъв период от време може да станат действително част от бизнеса?

Трудно може да се дефинира. Със сигурност на няколко стадия. Трябва да има инфраструктура. Това с изключение на пътища значи и добре начертани инструкции и знаци, които са подобаващи за такива софтуери, които да ги разчитат. Така че най-вероятно ще се случи първо в някои градове и в производства под формата на вътрешнозаводски превоз. За жал нашият район няма да е един от първите в света, в който това нещо ще се случи, тъй като би трябвало да оправим инфраструктура преди този момент. Но нещата вървят натам. Хубаво е, че като част от Европейския съюз можем да работим в доста разнообразни страни и с изнесена транспортна услуга, каквато " Дискордиа " сега дава, прекомерно е допустимо да сме измежду първите, които ще опитат, само че в други територии, да вземем за пример в Скандинавия и в развитата част на Европа.

Интервюто взе Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР