Христо Гаджев от ГЕРБ извади нови твърдения около смъртта на

...
Христо Гаджев от ГЕРБ извади нови твърдения около смъртта на
Коментари Харесай

Христо Гаджев: Няма да позволим на кабинета на Радев да замете под килима смъртта на ст. лейт. Манчев

Христо Гаджев от ГЕРБ извади нови изказвания към гибелта на ст. лейт. Тодор Манчев. В персоналния си фейсбук профил той разяснява и новия състав на служебното държавно управление и решението на президента да не смени министъра на защитата.

Ето какво написа Гаджев:

Изчакахме да забележим новия състав на служебният кабинет. Дали Румен Радев ще ни послуша за Георги Панайотов. Той не се съобрази. Преди няколко дни ни упрекна в неистина с прессъобщение на МО, което от ден на ден прилича на Министерство на пропагандата. Но ето обстоятелствата:

Версията „ ликвидиране “ на ст. лейт. Манчев не е на ГЕРБ, а на проверяващите органи след съдебно-медицинска експертиза. За нея разбрахме, както всички останали – във вторник сутринта от медиите. До през днешния ден допусках, че е самоубийство, осъществено след тежък психически напън.

Защо експертизата не е направена незабавно след случая, а се е наложило ексхумация, е значим въпрос, който досега остава отговор.

Впрочем още 06 август, от ГЕРБ-СДС поискахме анкетна комисия, която да откри за какво се е стигнало до гибелта на ст. лейт. Манчев. Това се случи след среща със фамилията му, които ни помолиха да не стопираме да търсим истината. Ние не политизираме тематиката, а изпълняваме стихотворец ангажимент към тях.

Мнозинството в Народното събрание не откри тематиката за значима и не я включи в дневния ред. Затова декларирахме, че ще я продължим и в идващото Народно събрание.

В тази връзка, на 30 юли, желаех по линия на парламентарния надзор документите от следствията на случая. Отговорът получих чак на 13 август. Не знам дали Панайотов се е надявал да бъде заменен от постоянно държавно управление през това време, само че той отговори чак откакто Пламен Николов се отдръпна по „ персонални аргументи “.

МО се пробва да внуши, че Военна полиция и МО нямат нищо общо, смесвайки следствията за случая, с следствията за гибелта на ст. Лейт. Манчев.

Проверките на случая в Чешнегирово са три – две на Служба военна полиция (СВП) и една на Инспектората на МО (ИМО). Дали те са довели за гибелта на ст. лейт. Манчев, е значимо да се откри и по тази причина предложихме анкетната комисия. През цялото време визираме тях.

Самата му гибел се проверява от Военно-окръжна прокуратура–София (ВОП – София), която на 17 август го иззе от ВОП-Сливен. От същото прессъобщение излиза наяве, че досъдебното произвеждане е под специфичен контрол на Върховна касационна прокуратура и Военно-апелативна прокуратура. За това следствие до през днешния ден не знаехме нищо.

По-долу обявявам всички документи, които получих, в частта им която касае активността на СВП (след изтриване на персоналните данни), както и хронологията досега (Това не са всички документи, а единствено тези ми бяха предоставени от МО). Нека всеки самичък да си направи изводите.
Но преди този момент няколко въпроса за начало към министър Панайотов, на които се надявам пресцентърът на МО да отговори:

Защо дейностите и резолюциите на министър Панайотов се разминават с общественото му говорене и позиции по тематиката? Логиката на резолюцията му на отчета на ИМО и последвалата трета инспекция приказват, че е търсено по-строго наказване за ст. лейт. Манчев.

Впрочем за какво 10 дни отчетът на инспектората на МО отлежава на бюрото на министъра?

Защо отчет, съдържащ свидетелства за нарушавания от управлението на Служба военна полиция и изпратен във ВОП - София, е възложен на … същата работа?

Не считат ли, че по този начин уличените в отчета схващат за подадения в прокуратурата отчет, от кого и какви са сведения има против тях? Може би това е повода за целия тормоз над на ст. лейт. Манчев?

Как се случи по този начин, че министърът се разболя от „ летен вирус “ 30 минути преди да би трябвало да дава отговор на въпроси в комисията по защита и към час откакто по новините излезе информация за смяната на версията на проверяващите? Ако е болен от неделя, както сподели зам.-министърът, за какво никой не уведоми комисията през целия понеделник?

Министър Панайотов съществено ли не вижда причинно-следствена връзка в дейностите и документите на МО?

Ще публикувате ли нещо за случая в В.Ф. 34420 – Костинброд от 17 август, пратил трима военни в болница? Вече мина съвсем месец от този момент, само че продължава да бъде крит от вас.

Сега хронологията:

11.05 – става случаят със съюзнически военнослужещи в Чешнегирово.

12.05 Собственикът на склада се оплаква в СВП, като това стига до ст. Лейт Манчев той го предава по команден ред, само че недоволството очевидно е счетено за маловажно и не са подхванати следващи дейности.

28.05 – видео от случая е оповестено в медиите.

29.05 – министър Панайотов дава обещание най-строги санкции за позволилите случая.

29.05-30.05 На същия ден стартира служебна инспекция на РСВП – Пловдив, която приключва на идващия ден. Наложени са дисциплинарни санкции на м-р Мерджанов и ст. лейт Манчев.

01.06 -15.06 е осъществена инспекция от ИМО. В рамките й ст. лейт Манчев пази своята невиновност за случая и дава сведения за осъществени закононарушения от висшестоящи чиновници на СВП (описани в обобщение в доклада).

15.06 – отчетът на ИМО е изпратен на министъра на защитата с копие единствено за получатела.

25.06 – министър Панайотов не утвърждава т. 2 (за дисциплинарни санкции на други двама военнослужещи) и т.3 (да не се търси повече дисциплинарна отговорност на м-р Мерджанов и ст. л-т Манчев) от предложенията в отчета.

01.07 Докладът на ИМО е изпратен на ВОП-София

08.07 – Докладът на ИМО е възложен от МО на шефа на Служба Военна полиция (Сотиров) без ясни доводи, или писмена заповед на министъра.

09.07 – Директорът на СВП заповядва нова инспекция по случая.

14.07 – Директорът на СВП променя горната заповед.

19.07 – Директорът на СВП променя горната заповед.

20.07 – Директорът на СВП променя горната заповед.

20.07 – Медиите оповестиха, че старши лейтенант Тодор Манчев е открит мъртъв по време на обучение. Първоначалната версия оповестена в медиите е „ самоубийство “.

30.07 – По линия на парламентарен надзор изисквам отчетите от горецитираните инспекции.

30.07 – С Указ 191 Ивайло Сотиров е назначен за шеф на работа „ Военна полиция “ и почетен със звание „ бригаден военачалник “.

06.08 – В декларация от името на ГЕРБ-СДС поискахме анкетна комисия, която да прегледа всички обстоятелства и условия по следствието на случая в Чешнегирово и дали това е обвързвано с кончината на един български военнослужещ.

06.08 – министър Панайотов отсрочва отговорът си до мен по инспекциите. 10.00 – След като проблема става политически, е формиран протокол от втората инспекция на СВП, който постановява, че ст. лейт Манчев е невиновен и предлага наказването му да бъде анулирано. Това става близо 20 дни след кончината му… Всички открити за отговорни към този момент са напуснали СВП, взели са си компенсациите и не може да им бъде търсена дисциплинарна отговорност.

13.08 – министър Панайотов ми дава двата протокола от СВП и отчета на ИМО.

18.08 – 15.09 – планът за анкетна комисия не намира място в дневния ред на Народно събрание.

14.09 – От изявления в медиите излиза наяве, че след осъществена ексхумация и осъществена съдебно-медицинска експертиза, работната версия за гибелта на ст. лейт Манчев е изменена от „ самоубийство “ в „ ликвидиране “.

Ние няма да позволим този случай да бъде заметен под килима от идващото служебно държавно управление на Радев, по този начин както не позволихме на настоящето да го прикрие!
https://www.facebook.com/Hristo.Gadzhev.BG/posts/1401174557079744
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР