Християнски фестивал Животворение“ събра сторици жители и гости на бившия

...
Християнски фестивал Животворение“ събра сторици жители и гости на бившия
Коментари Харесай

Християнски фестивал на фондация Нашият дом е Бълария събра стотици жители и гости на Мелник

Християнски фестивал „ Животворение “ събра сторици поданици и посетители на някогашния градски стадион в Мелник. Мероприятието, проведено от фондация " Нашият дом е България ", чийто идеолог и главен активист е арх. Пламен Мирянов, се организира на 29 и 30 септември.

 

Програмата стартира с молитва и благословия от игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний.

 

Радостно е да се откриват такива събития, тъй като те в действителност са малко в нашата страна, в която обичайно се назовава православна. Всякакви други фестивали има, само че християнски рядко, сподели Негово високопреподобие отец Епифаний. Той благослови фестивала от името на Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и благодари на уредниците. 

 

Благодатта да слезе върху тези, които се допират до християнската просвета, до християнското изкуство, до това, което е просветено от Христос, сподели отец Епифаний. Защото и посредством словото се посвещаваме, и посредством словото се очистваме, добави той.

 

Слушайки словото Божие, било то в молитва, било то в песнопение, всичко това служи за благословение и за наше освещение, сподели още игуменът на Роженския манастир. 

 

" Животворение " е в чест на животворящия Кръст Господен и празника Покров на Пресвета Богородица. 
 
Първите музикални осъществявания, които огласиха естествената сцена пред надиплените пясъчни „ театрални пердета “ бяха тържествените песнопения „ Тропар на Покров Богородичен “, „ Чистая Дево “, „ Кто Бог велий “, „ С Нами Бог “ от Софийски духовнически хор с диригент ставрофорен иконом Кирил Попов.

Между въздействащите хорови творби бяха прочетени разнообразни цитати от Свещеното писание, роман за празника „ Покров Богородичен “ и за пояса на Пресвета Богородица, който е бил съхраняван в разнообразни исторически столетия в Мелник.
 
Програмата продължи с въздигащи песни и хороводна китка от Ива и Велислава Костадинови и патриотични музикални послания от Веси Бонева, Светлин Къслев и гайдари от 100 каба гайди 
 
В края на вечерта като завършващ акцент на картината „ баснословен лунен сън в Мелник “ над пясъчните кули се издигна и ослепителен топловъздушен балон, а небето бе огласено от мелодичния глас на локалния артист Карамфил Божиков.
 
В съботния ден гостите на фестивала можеха да се насладят на галерия с дърворезби с Библейски текстове и фотографии от Мелник, езда, пукотевица с лък, дегустация на Мелнишко вино и оглед на почистените антични руини на манастира от 13-ти век, дело на владетеля Деспот Алексий Слав.
 
В съботния празничен благотворителен християнски концерт " ЖИВОТВОРЕНИЕ " взеха присъединяване:  Маргарита Хранова, дует " Шик ", Гуна Иванова, Райко Кирилов, Кварто квартет и другари, Катерина Михайлова, Квартет " Армейска ария ", Женски хор " Нуша ", Нели Андреева, Ансамбъл " София 6 ", Янко Лозанов, Пламен Мирянов, Галина Димитрова, Прабългарската школа за оцеляване " Багатур ", Карамфил Божиков, дамата каучик Сирма Добрева, Русалии Петрич..
   
От фонцация „ Нашият Дом е България “ изричат благодарности на всички, които взели присъединяване в концертите, както и на Живко Литов и Таня от Литова къща.


И прибавят: Дълбоко признателни сме и на всички, които поддържаха нашата идея и дадоха от силата и времето си за сътворяването на събитието! Благодарим на всички взели участие в комплицираната логистика, на дърводелците, на екипите от осветители, озвучители, благоукрасители, оператори и на всички доброволци!
 
Благодарим на проф. Виолета Нешева за всички съвещания по отношение на историята на град Мелник!


Благодарим за поддръжката на Община Сандански в лицето на кмета Атанас Стоянов, и на кмета на град Мелник Сашо Филипов
 
Благодарим на клуб " Адреналин " за извънредно вълнуващите полети
Благодарим на Краси Матаров, Добромир Райнов и Албена Матарова за спиращите дъха фрагменти
 
На концертите „ Животворение “ за първи път се посочва и мястото с неговото ново име. Бившия стадион в град Мелник към този момент носи името - историческа сцена „ АРЕНА ДИ МЕЛНИК “ за осъществяване на културни събития, фестивали и събори, за възпяване паметта на нашето славно минало, въздигане актуалния български дух, просвещение и благовестие.


" С Божия помощ дано дружно пресътворим най-малкия град в България в максимален актуален център на архитектурно завещание, християнска просвета и дух на възрождение!


Да живее България и българския народ!
Да живее Богозидания град Мелник!
За популярност Божия и изгода роду! ", прибавят от родолюбивата българска фондация с идеолог арх. Пламен Мирянов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР