Християните почитат днес Св. Сава, имен ден празнуват и Елисавета,

...
Коментари Харесай

Хиляди празнуват имен ден в деня на Св. Сава, народът пържи мекици за здраве |

Християните почитат през днешния ден Св. Сава, имен ден честват и Елисавета, Савина, Съби, Събина, Слав, Слави, Славка, Владислав, Венцислав, Десислав, Десислава, Светослав, Станислав и производни от тях имена. 

Името Сава значи " предусещащ ". Църквата ни уважава Сава като светец, съгласно националните вярвания това е светица, сестра на Варвара и Никола. Тя се приема и като настойничка на бездетните дами, на които оказва помощ да заченат.

На Савинден обичаят е да се пържат мекици, които се раздават за здраве и благоденствие. Започва и подготовката за Никулденската софра. Народът ни споделя: " Варвара вари, Сава пече, Никола посетители посреща ".

Според други национални предания Сава е жена, обвързвана с царството на мъртвите и света на заболяванията. Затова на този ден дамите вървят на гробищата, палят свещи, раздават варено жито, ябълки и самун за душите на умрелите. Друга традиция повелява на този ден никой да не пипа остри предмети, с цел да не се порязва никой у дома през идната година.

Свети Сава, създателят на доста манастири в Палестина и на популярната лавра, известна под неговото име, се родил в региона Кападокия през ІV век от богати и знатни родители. Още 18-годишен той отишъл в манастир и бил постриган за духовник. След това се отправил за Ерусалим, да се поклони на светите места и да посети палестинските пустинници. След 12 години Сава се заселил в пещера, където прекарвал времето си в молитва и труд. Той плетял кошници, за които му давали самун и плодове. 

При него почнали да идват и други, които желаели спокоен и уединен живот. Постепенно цялата котловина на Силоамския поток се заселила, те се молели, спазвали мълчание и строго самоограничение.

След доста години, прекарани в палестинската пустиня, Сава получил завещание от родителите си и построил няколко манастира и лечебни заведения, основал две страноприемници – една в Йерихон, а другата при пещерите, из които към този момент се оформила лаврата или огромният манастир. В него се събрали доста братя и йерусалимският патриарх сложил Сава за нравствен началник на отшелническите обители. Той поучавал братята с думи и със своя образец, учел ги на благост, примирение, мълчание, очакване на Бога и на цялостно отречение от личната си воля. Починал безшумно в пещерата си на 94-годишна възраст в 533 година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР