Християндемократическият съюз в Германия иска свикване на еднодневен партиен конгрес

...
Християндемократическият съюз в Германия иска свикване на еднодневен партиен конгрес
Коментари Харесай

Партията на Меркел избира нов лидер на 4 декември

Християндемократическият съюз в Германия желае привикване на еднодневен партиен конгрес на 4 декември в Щутгарт, с цел да избере нов водач, оповестиха за „ Ройтерс “ източници, осведомени със случая.

Планът е изпълнителният комитет и управителният съвет на партията да се срещнат ден по-рано, на 3 декември. Законодателството на ХДС планува избирането на нов началник тази година.

Първоначално се очакваше събитието да продължи 3 дни, само че пандемията докара до преосмисляне на решението, както и до отлагането на вота от април за декември. До февруари отпред на ХДС беше Анегрет Крамп‑Каренбауер, която подаде оставка.

Новоизбраният ръководител ще бъде измежду кандидатите за кандидат-канцлер, повдигнат от партията на Ангела Маркел, която по-рано разгласи, че ще се отдръпна от поста след приключването на мандата си през 2021 година.

До момента претенденти за водач на ХДС са Армин Лашет – министър председател на Северен Рейн-Вестфалия, провинцията с най-вече население, противникът на Меркел Фридрих Мерц, както и специалистът по външна политика Норберт Рьотген.

Вчера при извършените локални избори в Северен Рейн-Вестфалия ХДС си завоюва максимален % гласове – 36% по отношение на 23.5% за социалдемократите и 11.7% за Зелените.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР