Хрътките са сред най-изящните и фини представители на кучешкия свят.

...
Хрътките са сред най-изящните и фини представители на кучешкия свят.
Коментари Харесай

Породи хрътки

Хрътките са измежду най-изящните и фини представители на кучешкия свят. Тези животни са стройни, с удължено тяло и зурла, дълги крака и елегантна осанка. Тяхна присъща линия е изключителната експедитивност - те могат да развият скорост до 90 км/ч. Ето за какво хрътките постоянно се употребяват за забавни кучешки надбягвания. Ето и кои са най-известните разновидности на тази порода.

Италианска хрътка

Италианската хрътка в действителност има две разновидности, които се дефинират по отношение на размера на животното - дребна хрътка Левретка и огромна Грейхаунд. Втората порода е много по-разпространена, точно тя взе участие във всички гонки. Грейхаунд се отличава с отзивчив и спокоен манталитет, несъмнено отлично с деца. Козината му е тънка и компактно прилепнала по тялото, а цветът ѝ може да бъде бял, бежов, кафяв, черен или сив.

Персийска хрътка (Салуки)

Тази порода персийска хрътка се отличава с изключителна експедитивност, прелест и симетричност. Повечето от тях имат дълга четина, само че се срещат и късокосмести Салукита. Погледът им излъчва достолепие и честност. Имат доста добре развъртян разсъдък и самостоятелен темперамент. Кучетата от тази порода се привързват доста към стопанина си и се стремят постоянно да заслужат вниманието му. Не обичат да бъдат оставяни сами.

Руска Хрътка Борзой

 Хрътка Борзой

Това е най-популярната порода хрътки за лов на лисици, основана още в XVIII в. посредством кръстосване на остарели съветски хрътки с арабски и монголски хрътки. Руската хрътка Борзой има дълга космена завивка, относително дребни, тънки и тесни клепнали уши и дълга опашка.

Хрътка Хортая

Хортая е публикувана най-много в Северна Европа. Характеризира се с гладка и мека четина. Получена е посредством кръстосване на Борзая с Грейхаунд. Обичайният цвят на козината е бял с черни или тъмнокафяви огромни петна по тялото и главата.

Средноазиатска хрътка (Тази)

Много остаряла порода кучета, публикувани в Казахстан, Таджикистан и Туркменистан за лов на зайци, лисици и различен бързоног дивеч. Като цяло средноазиатската хрътка е много едро куче, достигащо височина към 70 сантиметра и надарено с огромна четина.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР