Хранителните вещества, които майките получават преди и по време на

...
Хранителните вещества, които майките получават преди и по време на
Коментари Харесай

Храната по време на бременност влияе върху затлъстяването в ранна детска възраст

Хранителните субстанции, които майките получават преди и по време на бременност, имат действително значение за тежестта на децата им през първите години от живота. Това откри изследване за аргументите и методите за попречване на затлъстяването в детска възраст,  цитирано от Българска телеграфна агенция.

В интернационалното проучване са взели участие към 500 майки и техните деца в Нова Зеландия, Сингапур и Англия, се показва обявата в рецензираното здравно списание BMC Medicine.

Половината от майките в изследването са получавали обогатена добавка, включваща витамини В2, В6, В12, D, пробиотици и мио-инозитол (вид карбоциклична захар), дружно със общоприетите добавки за бременни. 

Другата половина са били в контролна група и са получавали единствено общоприети добавки за бременни. Нито майките, нито техните медицински екипи са знаели в коя група са попаднали.

Когато откривателите ревизирали децата на двегодишна възраст, те разкрили два пъти по-малко деца със затлъстяване измежду тези, чиито майки били в групата с обогатени добавки, спрямо контролната група, се споделя в изследването.

Освен това вероятността децата на майките от групата с обогатени добавки да са имали „ бързо наддаване на тегло “ - положение, което постоянно води до затлъстяване - е с съвсем 25 % по-малка.

Данните сочат, че добавките за майки преди и по време на бременност имат изгоди надалеч оттатък бременността и за дамите, които вземат участие в нея, сподели професор Уейн Кътфийлд от педиатричната ендокринология в Института „ Лигинс “ към Университета в Окланд.

„ Това може да се отрази на бебето им в детството и вероятно по-късно “, сподели Кътфийлд и добави, че идващият стадий от проучването е да се опита да откри кои от другите хранителни субстанции в добавката оказват удобно влияние във връзка с намаляването или предотвратяването на нездравословното наддаване на тегло.

„ Все още не знаем точния механизъм, само че има доказателства, че някои от микроелементите са свързани с метаболизма на тялото по време на бременността “, сподели той, като добави, че изследователският екип продължава да изследва въздействието върху децата, когато те са на възраст сред шест и осем години.

Професор Кийт Годфри от Университета в Саутхемптън посочи, че процентът на детското затлъстяване продължава да се усилва в доста страни, изключително в групите с по-бедни родители.

Периодът преди и по време на бременността дава опция за поддържане на по-добър хранителен статус на майката, защото това може да има трайни изгоди за детето, сподели Годфри.

Изследването е ръководено от Института „ Лигинс “ към Университета на Окланд и е част от изследването NiPPeR взаимно с Университета на Саутхемптън, Националния университет на Сингапур и Сингапурския институт за клинични науки.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР