Хранителните неинфекциозни интоксикации са много чести остри състояния през летните

...
Хранителните неинфекциозни интоксикации са много чести остри състояния през летните
Коментари Харесай

Лекар съветва какво да правим при хранително отравяне

Хранителните неинфекциозни интоксикации са доста чести остри положения през летните месеци. Разглеждат се като последица от консумация на храна, съдържаща екзогенни (външни за организма) отровни субстанции.

Разделят се на няколко групи:
От скотски генезис – риби, миди и други;
От растителен – гъби, горчиви ядки от някои плодове (кайсии), бакла, гъби, позеленели картофи (соланин);
От попаднали примеси в храната – бурени (мораво рогче и други), химически примеси;
От бактерии с условно-патогенни свойства и с отрови от бактериален генезис.
Започват скоро след хранене и са резултат от нарушавания и пропуски в съществени хигиенични привички, както и от погрешно предпазване на питателните артикули, което е удобна причина за заразяването на храната, разяснява доцент Людмила Нейкова, шеф на Катедра „ Токсикология ” на Военномедицинска академия (ВМА).

Тя акцентира, че хранителното отравяне може да се случи на всекиго. Най-често са след консумация на неизмити плодове и зеленчуци, на гъби и погрешно съхранявани приготвени храни (развалени храни). Например, стафилококовите отрови са термо устойчиви (дори при кипене), което води до висок рискът за отравяне даже при термична обработка. В основата им могат да са токсо-инфекциозни и неинфекциозни причини¬тели. За злощастие не всеки път е елементарно тяхното разграничение. През горещите летни месеци първите са по-чести, за тях са доста присъщи с изключение на гаденето и повръщането, високата температура и многократните диарични изхождания, постоянно с примеси на кръв и слуз. Тези интоксикации са в целта на сътрудниците инфекционисти.

Втората група (неинфекциозните хранителни интоксикаии) са след приложимост на месо, риба, яйца, млечни артикули и други, които са нечисти с бактерии, които демонстрират токсичност единствено при избрани условия (условно-патогенни) – да вземем за пример Ешерихия коли, бактерии в стомашно-чревния тракт на човек, които при неточност в диетата или други неподходящи условия водят до съответната симптоматика, разяснява токсикологът.

Първите признаци се появят в границите на приблизително 4-8 часа след изразходване на нечиста храна, а при ендогенната патогенна флора и по-късно и включват: колико-образни, търпими болки към пъпа и по хода на дебелото черво, гадене, повръщане и диария, друго изявени съгласно тежестта на отравянето. Изпражненията са значителни и воднисти, със слуз, само че без смес на кръв. При тежко протичане настава обезвод-няване на организма с намаление на артериалното налягане и колапсни положения. Някои хора могат да вдигнат температура, пулсът им да се форсира, кожата да е бледа, да имат изнемощялост до тежка адинамия.

При данни за консумация на гъби, изключително диворастящи и недоволствата да са групови (няколко лица в компанията), наложително би трябвало да се посети незабавен медицински център или токсикологично звено. Отравянията се предизвикват от отрови, които се резервират в храната без значение от нейната термична обработка и метод на консумация, споделя още доцент Нейкова.

Характерно за тях е продължителният инертен интервал (от 8 до 30 часа след консумация), приблизително 10-12 часа, защото гъбните отрови не повреждат непосредствено стомашно-чревния тракт, а черния дроб. Оплакванията са от гастро-ентерален синдром в първите 3-4 дни (гадене, повръщане, демонстрация на диария, коремни колики, някои получават мускулни крампи, обезводняване, колапс и др.) като последователно се ускоряват деянията от страна на черния дроб – тежест и умерена мъка в дясно подребрие, пожълтяване на склерите, кожата, жълто оцветяване на урината. Често се засягат и бъбреците – понижава количеството на отделяната урина, повишение на артериалното налягане до бъбречна непълнота, в най-тежките форми на протичане.

Не са редки и интоксикациите след консумация на морски блага и риба. Често те могат да бъдат преносител на разнообразни типове бактерии, вследствие на което стартират стомашно-чревни недоволства, които бързо водят до обезводняване и електро-ли¬тен дисбаланс в организма.

Много постоянно хранителното отравяне и стомашният грип се бъркат, защото имат сходни клинични признаци и протичане: диария, коремна болежка, гадене, повръщане и от време на време нараснала температура.

Разликата сред тях е в източника на зараза, разяснява доцент Нейкова.

enlightenedЕдно от първите неща, които е добре да се създадат при хранително отравяне, е промивката на стомаха. Така най-бързо ще се отстранен токсините от тялото. За да се реализира това е належащо да се изпият към 1,0-1,5 до 2 литра вода или слаб разтвор на сода за самун, след което се провокира повръщане. Същата стъпка може да се направи с деен въглен (обичайно се приема 1 таблетка на 10 кг тегло), поучава експертът.

enlightenedХранителните отравяния доста бързо дехидратират организма, по тази причина е належащо да се компенсира загубата на течност. Необходимо е пиенето на повече вода или още по-добре – на специфични рехидратиращи разтвори, само че наложително на дребни порции и постоянно. В противоположен случай рискувате да повърнете още веднъж! Напитки, да вземем за пример безалкохолни и плодови сокове, не са целесъобразни, тъй като няма да оказват помощ а единствено може да усилят диарията.

enlightenedПробиотиците също могат да оказват помощ за намалява-нето, както на продължителността на разстройството, по този начин и на честотата на изхожда-нията. Ако подхванатите ограничения не дадат резултат и не настъпи усъвършенстване, е необхо-димо посещаване на доктор.

enlightenedПосещението на незабавен център или съвет от персонален доктор ще дефинира правил-ния лечебен режим включващ: антиеметици (за облекчение на позивите на гадене и повръщане); антидиарици (против диария) превентират риска от затруднения, като не се предлагат при съществуването на диария с смес на кръв или усложнена с висока температура; антибиотици - нормално не се предлагат, с изключение на при изключително тежка симптоматика или в случай че е изолиран бактериалният извършител.

В най-тежките и протрахирани форми на хранителни отравяния, при деца или хора със съпътстващи съществени болести може да се наложи и лекуване в стационарни условия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР