Хранителните епидемии са страшни, особено ако се окажете въвлечени в

...
Хранителните епидемии са страшни, особено ако се окажете въвлечени в
Коментари Харесай

Знаехте ли, че лукът и други хранителни продукти могат да ви доведат до сериозни проблеми

Хранителните епидемии са страшни, изключително в случай че се окажете въвлечени в такава. Някои хора се разболяват, а други приключват в болница или на смъртно легло. Виновниците нормално са листерия, салмонела или Е. коли. Най-тревожното е, че тези епидемии нормално не престават с години.

Центровете за надзор и предварителна защита на заболяванията (CDC) разполагат с вести за епидемии на разнообразни места.

Гъбите са взели участие в епидемии от хранителни болести три пъти от 2020 година, като два от случаите включват гъби еноки. Една от най-големите неточности, които можете да извършите с гъбите, е да не ги варите задоволително дълго. Проучване в приложната микробиология демонстрира, че гъбите са най-безопасни за ястие след готвене на висока температура за минимум 12 минути.

Инцидентът с хранително отравяне с гъби еноки в няколко страни се случи сред юни 2016 година и юни 2020 година и имаше трогателен резултат. Според CDC от 36-те души, които са се разболели в щатите, 86% от тях (31) е трябвало да бъдат отведени в болница, написа businessnovinite.bg. Шест от жертвите са били бременни, когато гъбите са ги разболели, две от тях са изгубили плода си. Четирима от приетите в болница пациенти са умряли.

Оказа се, че източникът на заболяванията са импортирани от Корея гъби еноки, които се продават под разнообразни фирмени етикети. Гъбите еноки в този случай носят бактерията Listeria monocytogenes.

През последните няколко години имаше задоволително огнища на патогени, включващи листни зеленчуци и смеси от салати, с цел да създадат салатите малко по-малко привлекателни, в сравнение с бяха преди. Има осем в листата на CDC с епидемии от хранителни патогени сред 2020 година и януари 2024 година в Съединени американски щати.

Най-лошият случай с отравяне с зеленолистна храна през 2020 година се е случил сред 6 юни и 25 октомври. CDC показва, че епидемията е обхванала 12 щата, като множеството от болесттите са се случили в Калифорния. От 32 души, които са съобщили, че са се разболели от зеленолистните, близо 47% (15 души) са попаднали в болница. Един човек е развил положение, което предизвиква бъбречна непълнота, а различен е умрял.

Виновникът за това огнище беше E. coli 0157:H7, който Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) свърза с листни зеленчуци от централното крайбрежие на Калифорния. Замърсяването наподобява идва от оттичане от изпражненията на говеда, пасящи в полета покрай плантация за произвеждане. Министерството на земеделието на Съединени американски щати разпознава едрия рогат добитък като евентуален провинен за непрекъснатите епидемии от E. coli в листни зеленчуци от тази област всяка есен от 2017 година насам. FDA одобри проект за деяние за листни зеленчуци, с цел да се опита да предотврати повтаряне на това замърсяване. 

2020: Лукът на Thomson International

Лукът е бил източник на хранителни емидемии два пъти сред 2020 година и януари 2024 година И двете са виновни за разболяването на хиляди хора. За благополучие нито една от епидемиите не докара до смъртни случаи. Патогенът, виновен за експлоадирането на заболяването по лука през 2020 година, беше Salmonella Newport.

2021: Морски блага

Морските блага са измежду храните, които постоянно биват инфектирани с бактерии. Значително замърсяване на морски блага разболя 115 души в 15 щата сред 11 май и 16 октомври 2021 година Записите на CDC демонстрират, че повече от 17% (20 от тях) са приети в болница. За благополучие в този случай няма смъртни случаи.

Разследващите откриха вариант на Salmonella в индустриалната база на Northeast Seafood Products в Колорадо. По стичане на събитията множеството от хората, които са се разболели, са живели или са посещавали Колорадо. Докато някои от морските блага бяха сготвени, други артикули бяха под формата на суши. Тъй като заразяването е станало в производството, компанията изтегля 16 морски продукта, за които счита, че е най-вероятно да са влезнали в контакт с бактериите, открити в оборудването. Тези продукти варираха от сьомга и тресчица до риба духовник и пикша.

2018-2023: Праскови, нектарини и сливи

Три типа костилкови плодове – праскови, нектарини и сливи – бяха източник на няколко епидемии от заболявания сред 2018 година и 2023 година След шест години на случаи на хора, които понякога се разболяваха тежко, откакто ядоха един от тези плодове, чиновниците наподобява са разкрили източника на казусът.

Между август 2018 година и август 2023 година CDC оповестява за 11 болести в седем щата, които са свързани със нечисти праскови, нектарини и сливи. Всички до един се разболяха (близо 91%) трябваше да отидат в болница за лекуване, а един човек умря.

Прасковите, нектарините и сливите са носители на Listeria monocytogenes. Избухването докара до евакуиране на няколко плода от HMC Farms, които също употребяват името на марката Signature Farms. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР