Храните в другите европейски страни са по-евтини и ако не

...
Храните в другите европейски страни са по-евтини и ако не
Коментари Харесай

Експерт: Няма как, ако един човек сега взима заплата 1500 лева, като приемем еврото, да започне да взима 1500 евро

Храните в другите европейски страни са по-евтини и в случай че не влезем в еврозоната ще изпаднем в дупка, споделя Кольо Парамов

" Преизчисляването на приходите, когато влезем в еврозоната ще стане незабавно, само че ще се отнеме малко време да се напаснат тъй че потребителите на не бъдат ощетени. Няма по какъв начин, в случай че един човек в този момент взима заплата 1500 лв., като приемем еврото, да стартира да взима 1500 евро. Теоретично това няма по какъв начин да стане. От начало се потегля на базово преизчисление по курса на лев към евро ", сподели пред businessnovinite.bg финансистът и някогашен инспектор на Българска народна банка Кольо Парамов.

При преизчисляване на пенсии и заплати би трябвало да бъдат получавани в евро след датата на въвеждане на еврото, като бъдат закръгляни в интерес на чиновници и пенсионери.

" Още на втория, третия месец ще стане ясно горе долу каква ще е покупателната дарба освен това преизчисление и по отношение на него ще се нагодят и приходите, тъй че хората да имат съответен приход. Преизчисляването на цените на стоките ще са на същия принцип ", добави Парамов.

" Промяната касае изключително доста пенсиите, защото няма по какъв начин пенсионер, който ще взима 200 евро, равни на 400 лв. пенсия, да изкара месеца. При пенсиите ще се наложат компесаторни механизми. Такива механизми имаше при влизането на Португалия, Испания и други страни в еврозоната. Този механизъм продължава от 6 до 9 месеца, с цел да се преизчислят разликите на ползваемостта на избрани артикули, най-много хранителни артикули. Всичко останало ще се нагоди по отношение на тези параметри ", изясни още финансистът. 

По думите му що се касае до пенсиите, безусловно безразсъдно е те толкоз години да се поддържат на тези ниски равнища, тъй че там има доста какво да се работи още.

" Много от храните в магазините в европейски столици са по-евтини от тези в България. Ако сравните цената на сирене, мляко и въобще на млечните артикули, ще видите, че тук продуктите са по-скъпи. Но това е национална политика, която не е добре съгласувана. Ние ликвидирахме отглеждането на животни си и стартира липса на прясно мляко. Започнахме импорт на мляко за млечни артикули от Унгария и Румъния. По-високите цени диктуват инфлация, а тя диктува стандарт на живот ", сподели още специалистът. 

" Ако ние сега бяхме в еврозоната, щяхме да имаме междинна финансова политика във връзка с цените и нямаше да разтворим инфлационната ножица толкоз доста. Инфлацията щеше да е колкото в Европа ", безапелационен е той. 

Според него 1 литър прясно мляко в родните магазини се продава за над 3 лв., а в " магазини на пъпа на Лондон " 2 литра прясно мляко да коства 1,20 паунда, т.е. литърът там е към 1,2 лв..

" Ако ние изпуснем периода за влизане в еврозоната през 2024 година, ще влезем в тежък интервал на неравновесие, от който ще загубим прекалено много. Интересът на България да влезе в еврозоната е фундаментален. Необходимостта ни е обвързвана с няколко съществени ползи и салда, свързани с спомагателните средства, които ще ни трябват през идващите години ", счита Парамов. 

Той е безапелационен, че влизайки под опеката на Европейската централна банка, това значи, че ние можем да разчитаме на нея и влизаме в една спокойна среда във връзка с разплащане. Страната ни трябваше да влезе в еврозоната още преди години, само че това не се случи и ние загубихме големи пари, добави финансистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР