Храненето късно вечер или през нощта обикновено е продиктувано от

Храненето късно вечер или през нощта обикновено е продиктувано от ...

Как да спрете да ядете през нощта?.


Храненето късно вечер или през нощта обикновено е продиктувано от стрес. Емоционалното хранене най-често ви кара да посягате към нездравословни храни. Тялото ви кара да правите това, за да се опита да облекчи стреса, който се е натрупал в него. Вие ядете не защото сте истински гладни, а защото сте под стрес.

Две проучвания от 2017 година, публикувани в Journal of Applied Psychology, цитирани от healthdigest.com, разглеждат стреса на служителите, свързан с работата, негативното настроение, нездравословното хранене и качеството на съня чрез ежедневно водене на дневници от участниците в проучването.

Първото изследване включва 125 участници от пет различни IT компании, а второто 110 участници от телекомуникационна компания.

И двете проучвания показват, че когато служителите изпитват силен стрес, свързан с работните им ангажименти, особено сутрин след събуждане, те са склонни да изявяват симптомите на стрес късно вечерта и през нощта.

Когато участниците са спали по-малко и с по-неспокоен сън предишната нощ, те са по-склонни да стават от леглото и да се разхождат до хладилника, похапвайки нездравословни храни посред нощ.

Изследванията разкриват, че един добър и непробуден нощен сън може да помогне да се справите не само с работния стрес, но и с поривите за хранене през нощта.

Ако успеете да изградите добри нощни навици, с които да спите възможно най-добре, това ще ви помогне да спрете да ядете през нощта.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg