Храната продължава да бъде най-сериозното перо в бюджета на българина,

...
Храната продължава да бъде най-сериозното перо в бюджета на българина,
Коментари Харесай

Разходите на българина – най-големи за храната, дома и транспорта

Храната продължава да бъде най-сериозното перо в бюджета на българина, сочат данни на Националния статистически институт, публикувани във връзка 15 март - Световния ден на потребителите.

Според данните, които са за 2016 година, българинът харчи най-вече от приходите си за хранителни артикули - 37,3%.

На второ място са разноските за жилище и битови сметки (17,3 на сто), а на трето - за превоз (8,3 процента).

За опазването на здравето отиват 6,7% от приходите.

За свободно време, просвета и отмора българинът отделя 5,8% от средствата си, за алкохол и цигари – 5,2%, за други артикули и услуги – 5,1%, за жилищно обзавеждане и поддържане на дома – 4,5%, а за облекла и обувки – 4,4%, демонстрират още данните

Средно на разположение от домакинство българинът изяжда 88 кг самун годишно, 45,6 кг месо, 27,5 кг кисело мляко, 70 кг зеленчуци и 49 кг плодове. За година българинът изяжда приблизително 140 яйца. 27,3 литра е употребяваният алкохол приблизително на разположение от домакинство за 2016 година. Бирата е най-предпочитана, следвана от виното и за изненада – ракията е на трето място.

Историята на Световния ден на потребителите стартира през 1962 година, когато тогавашният американския президент Джон Кенеди за първи път слага въпроса за нуждата от отбрана на потребителските права в тирада пред Сената. Той формулира и четирите съществени права на потребителя: правото на сигурност, правото на информация, правото на избор, правото да бъдеш чут.

От 1991 година Денят на потребителя се отбелязва и в България.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР