Храмовете на територията на Неврокопската околия няма да се съобразят

...
Храмовете на територията на Неврокопската околия няма да се съобразят
Коментари Харесай

Храмовете в Югозапада: Църквата е мор за епидемиите

Храмовете на територията на Неврокопската околия няма да се съобразят с разпореждането на държавните управляващи да се ограничи скупчването на доста хора на едно място поради стигналия до страната ни ковид и ще останат отворени за вярващи, написа struma.bg.

“Хората сами се лимитират и не идват чак толкоз доста, при нас скупчване има единствено на неделните служби, след това ще има по-големи служения чак на 25 март – Благовещение, а до тогава се надяваме болестта да стартира да изчезва”, сподели поп Петър Стефанов от катедралния благоевградски храм “Въведение Богородично”.

В момента тече Великият пост, а в него има ограничавания за подписване на бракове, когато доста хора се събират в храмовете на едно място, с цел да проследят венчаването на младоженците.

Завчера патриарх Неофит в качеството му и на Софийски митрополит популяризира предписание към духовенството и миряните на Софийска епархия църковният живот да продължи в старите му догми, което бе признато като импровизирано предписание и в останалите епархии, в това число и Неврокопската.

Неофит подреди храмовете да останат отворени и в тях да се правят избраните за светата Четиридесетница богослужения и причастия с претекста, че “светите секрети не могат да бъдат преносители на болест или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно излекуване и здраве”.

Според Ловчанския митрополит Гавриил “по никакъв метод, в никакъв случай не се е предавала и разширявала болест в църкви, където се правят тайнства! Никога не е имало епидемии в църквата, там те са прекратявали своето действие”.

Единственото друго в храмовете е рекомендацията благословията да не се желае с целуване на ръка, а единствено с реверанс, с цел да се избегне директният контакт сред свещеника и мирянина.

В същото време поради болестта в Италия бяха прекратени всевъзможни църковни служби до 3 април, до тази дата са неразрешени и религиозни церемонии, в това число и погребалните.

Палестина затвори храма във Витлеем, откакто се оказа, че група корейци минали през него, а след това в родината им били диагностицирани с ковид. В Гърция митрополитите на Атинската архиепископия пък проведоха в неделя всеобщ молебен за прекъсване на болестта от новия вирус.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР