Храбрият малък шивач“ по Братя Грим е първата премиера на

...
Храбрият малък шивач“ по Братя Грим е първата премиера на
Коментари Харесай

„Храбрият малък шивач“ по Братя Грим е първата премиера на Плевенския театър за 2024 г.

„ Храбрият дребен шивач “ по Братя Грим е първата премиера на Плевенския спектакъл за 2024 година

От нея дребните фенове ще схванат: Как да си ушием приказка!



Достатъчни са пет сладкодумни фантазьори, плат, дантели и една фантастична история за дребен воин, лакомници в мармалад и великани, цар и цяла войска генерали, принц, пък и принцеса, всички те като по знамение измайсторени отдолу под ръцете на нашите разказвачи – артисти или пък шивачи, кой както избере!



И ето ви приказка вълшебна, пред очите ни родена, за мъничък шивач, съчинил си история по какъв начин победил седем с един удар. Седем какво, ще се попитате? Това шивачът хитро премълчава! И прекосявайки света, побран в шивашко ателие или пък дребна сцена, ще се забърка във всевъзможни каши, и страшни, и смешни - с недоверчиви съседи, подли царе, грамадни великани и една принцеса… Но по какъв начин и за какво на нашия дребен другар ще му се наложи да извърши не измислени, ушити, а същински геройства, ще разберем само в театъра.



„ Храбрият дребен шивач “ по Братя Грим,

драматизация – Васил Мирчовски

режисьор – Максима Боева

сценограф – Таня Неделчева

авторска музика – Михаил Шишков – наследник

Участват: Иван-Александър Дойчев, Иван Жунтовски, Мариела Богданова, Марияна Петрова, Николай Стойчев



Максима Боева приключва постановка за трагичен спектакъл в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “ в класа на проф. Пламен Марков през 2017 година Като млад режисьор и с богата професионална биография, тя е притежател на голям брой влиятелни театрални награди и номинации. Дебютният ѝ театър „ Нирвана “ от Константин Илиев е номинирана с ИКАР 2019 в категорията „ Дебют “ за постановка, отличена е с премията за млад сценичен режисьор „ Слави Шкаров “, 2018 година и премиите за повсеместен театър и за постановка на „ Друмеви театрални празници “ – Шумен, 2018 година А спектакълът „ Косвени вреди “ по книгата „ Войната не е с лице на жена ” от Светлана Алексиевич, продукция на Театър Азарян, с изключение на премията за повсеместен театър на „ Друмеви театрални празници “ – Шумен, 2020 година получава ИКАР 2020 в категорията „ Дебют “ за достиженията на целия актьорски състав. През 2022 година слага „ Заешка дупка “ от Дейвид Линдзи-Абер в Шуменския спектакъл, а през 2023 година „ Мери Джейн “ от Ейми Херцог в Театър 199. В момента Максима Боева учи постановка в куклено-театралните практики в НАТФИЗ при проф. Славчо Маленов – магистърска стратегия. Вдъхновяващият театър „ Храбрият дребен шивач “ е първата премиера на Максима Боева като куклен режисьор.



„ Нирвана “ от Константин Илиев – премия за повсеместен театър и премия за постановка на „ Друмеви театрални празници “ – Шумен, 2018, премия за млад сценичен режисьор „ Слави Шкаров “ – 2018, номинация ИКАР 2019 в категорията „ Дебют “ за постановка.

„ Косвени вреди “ по книгата „ Войната не е с лице на жена ” от Светлана Алексиевич – премия за повсеместен театър на „ Друмеви театрални празници “ – Шумен, 2020 година, премия ИКАР 2020 в категорията „ Дебют “ за целия актьорски състав.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР