Хотелиерският бизнес се развива стабилно за последната година, рентабилността в

...
Хотелиерският бизнес се развива стабилно за последната година, рентабилността в
Коментари Харесай

Хотелиерският бизнес у нас се развива стабилно

Хотелиерският бизнес се развива устойчиво за последната година, рентабилността в бранша се завръща, като упованията за актуалната година са заредени с сдържан оптимизъм.

Това демонстрират данните от национално допитване до мениджъри и притежатели на хотели, което Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели организира за трета поредна година. Добър знак за бизнес настройките в сектора е готовността за инвестиции за възстановяване въз основата, както и в нови планове, демонстрират данните от изследването.

Не се чака фрапантно повишаване на услугата, като някои хотели не плануват нарастване на цената, отбелязва Георги Дучев – изпълнителен шеф на организацията. 
" Бизнесът се стабилизира, влиза в по-нормално русло ", безапелационен е той.

Хотелиерският бизнес в България има здрави основи, счита той.

Морските хотели са удовлетворени от новата стратегия за реклама на черноморските общини, споделя Дучев. По отношение на градските хотелиери има още какво да се направи за популяризирането на конгресния туризъм и има очакване за още поддръжка от страна на страната, добавя той.

Рентабилността се завръща след много разтърсвания  2020-а, 2021-ва и 2022-ра, регистрира Георги Дучев на база на резултатите от проучването.

Няма заплаха или изгледи туристите да се сблъскат с шоково покачване на цени  или внезапно повишаване на услугите, твърди той.

Персоналът остава предизвикателство №1 , без изгледи да бъде решено в близко бъдеще – всеки се оправя поединично, разяснява Дучев пред БНР.

 istock istock
50% от хотелиерите плануват някакво възобновяване  на базите си, споделя още той, като се базира на данните от анкетите.

Забелязва се  увеличеното значение, което хотелите отдават на българския екскурзиант  – той става все по-желан, акцентира Георги Дучев.

През 2023 – първата година, в която имаха опция да работят без ограничавания, хотелите демонстрират стабилно възобновяване . През януари, за трета поредна година, Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BAHE) провежда своето национално допитване до мениджъри и притежатели на хотели, което има за цел да покаже какво е било положението на бранша през 2023 година, а също какви са настройките и упованията на хотелиерите за новата година. 

Според близо половината от респондентите (44%), изискванията за бизнес са без смяна по отношение на началото на предходната година.  Една трета от хотелиерите считат, че изискванията са се подобрили, а 20% са на мнение, че е налице утежняване .

На въпрос, обвързван със заетостта на хотелите,  над 60% от интервюираните показват, че през предходната година са осъществили растеж . Не толкоз позитивният колорит на тази вест е, че при повече от половината от осъществилите растеж хотели той е по-нисък от 10%. 

Както се очакваше при започване на предходната година,  към половината от хотелиерите са повишили цените на нощувките с до 10%, а при една трета от тях покачването е било сред 10 и 20% . При 10% от хотелите цените са се запазили без смяна. 

Очакванията за тази година са, в случай че има повишение на цените, то да бъде в границите на до 10% - това споделят 60 на 100 от запитаните, като една пета от респондентите даже не плануват такова. Две трети от респондентите чакат през актуалната година да осъществят до 20% растеж на приходите. По-песимистични настройки имат към една пета от участниците, а измежду тях доминира групата, която не чака смяна по отношение на предходната година – 16% от общия брой респонденти.

 istock istock
Водещо предизвикателство пред хотелския бизнес и през тази година продължава да бъде недостигът на персонал (38%) . Следват невъзможността за дълготрайно обмисляне на бизнеса (25%), растежът на цените на артикули и услуги (17%), спадът на туристите от обичайни пазари (13%) и други.

Попитани  по какъв начин съгласно тях може да бъде решен казусът с дефицита на личен състав, хотелиерите са разграничени на три съвсем изцяло идентични групи  – първата счита, че заплатите би трябвало да продължат да бъдат повишавани, тъй че да станат конкурентни на други сектори; втората група е на мнение, че би трябвало по-сериозно да се работи със студенти и възпитаници от горните класове, а третата вижда решение във вноса на личен състав от чужбина. 

Какви задгранични туристи посещават България?

Любопитна наклонност през тази година е  растежът от над 6% на хотелиерите, които заявяват, че разчитат основно на български туристи  – от 35% през предходната година, на над 41% през актуалната. 

По отношение на непознатите пазари, няма изключително разбъркване - в челото на класацията още веднъж са румънските туристи (62%), следвани от англичани (30%) и германци (28%), след тях са поляци (23%), македонци и израелци – с по 15%, чехи (13%), и други. 

В националното допитване на BAHE са се включили  хотелиери, които ръководят леглова база от над 17 хиляди стаи , разпределена в места за настаняване, всяко от които с над 15 стаи (за да се изключат къщите за посетители и Airbnb-апартаментите) и категория две, три, четири или пет звезди.  

Тази леглова база е разпределена  главно в морски (36%), следвани от градски (22%), спа (17%) и планински (14%) хотели . Малко над 80% от местата за настаняване, чиито притежатели и мениджъри са попълнили анкетата, са с потенциал до 200 стаи и категория три или четири звезди. 17% от хотелите са с пет звезди, а близо една пета са с потенциал от над 200 стаи. 

Българската асоциация на експертите в мениджмънта на хотели (BAHE) е една от най-големите и авторитетни браншови организации в туризма у нас. Тя сплотява мениджъри и притежатели на хотели и хотелски групи от цялата страна. Членовете на организацията имат и управляват градски, ваканционни и спа хотели с общо над 20 хиляди хотелски стаи.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР