Хотелиерите твърдят, че са изрядни и настояват за среща с

...
Хотелиерите твърдят, че са изрядни и настояват за среща с
Коментари Харесай

Режат тока на хотели в Слънчев бряг, а държавата иска пари от хората, приютили украинците

Хотелиерите настояват, че са изрядни и упорстват за среща с новият министър на туризма

Има хотели в Слънчев бряг, на които през вчерашния ден е спрян тока. Това сподели пред Българска национална телевизия районният шеф на Българската асоциация за туризъм Елена Андонова. Тя удостовери, че измежду хотелиерите зрее неодобрение. 

„ Средствата се забавиха повече от половин  година. Имаме сътрудници, които и в този момент не участват в описите за заплащане, има и такива като мен с непълна сума за тези месеци “, показа Андонова. 

„ Искам да обърна внимание на неяснотата във връзка с удължаването на програмата за украинските бежанци. В момента срокът й на деяние е до 30 юни. От 1 юли нито аз, нито моите сътрудници, нито бежанците знаят какво ще последва. Ние молим програмата да бъде удължена, защото в разгара на дейния сезон ние като хотелиери няма по какъв начин да освободим базите, да ги ремонтираме и да настаним туристи. Затова към този момент е късно “, добави тя.

„ Бежанците също са обезпокоени поради ситуацията в Украйна през последните две седмици. Те са извънредно разтревожени за това какво ще се случи с тях на 1 юли. Молим са се прегледа удължение на програмата и час по-скоро това да ни бъде обявено, с цел да може всички да се успокоим! “, прикани хотелиерът. 

Оказва се, че десетки нейни хотелиери ще би трябвало да върнат средства поради открити нарушавания по програмата за настаняване на украински бежанци, само че те настояват, че са изрядни и упорстват мярката да бъде продължена, сподели пък кореспондентът на националната телевизия Давид Сукнаров.

След решение на Министерския съвет до 10 дни на хотелиерите би трябвало да бъдат изплатени близо 18 млн. лв., които се забавиха.

Цанко Гамов е един от хотелиерите, които вместо да вземат, би трябвало да връщат пари на страната. 

„ Не мога да ви кажа за какво по този начин се получава. Имам да вземам 60% неполучени суми от предходната година, не ми е платено изхранването, а в този момент се оказва, че би трябвало да връщам. Имах упования. От началото на тази година не сме вземали нищо “, споделя той.

" В един миг идват едни описи, които виждам, че са от 2 февруари. Там написа, че би трябвало да върна доста огромна част от сумите, които съм взел предходната година, с които към този момент съм се разплатил за електрическа енергия, наеми, платил съм си безусловно всичко, хората при нас са регистрирани с паспорти, зелени карти, всичко е прецизно ", съобщи хотелиерът.

От министерството споделиха, че ще ни изпратят на всеки от нас писмен отговор, прибавя той.

„ Теглим заеми, имаме да връщаме пари за храна. През тези шест месеца не сме взели никакви средства “, сподели пък колежката му Деси Николчева.

Ирина от Днепър, която е настанена в хотел в Слънчев бряг с 11-годишната си щерка, показа пред Българска национална телевизия, че е в невъзможност. 

„ Не знаем какво да вършим, само че няма по какъв начин да се върнем в домовете си, тъй като там е доста рисково. Повечето от къщите са разрушени “, сподели още тя. 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР