Хората в София реагират доста негативно и остро срещу промените,

...
Хората в София реагират доста негативно и остро срещу промените,
Коментари Харесай

Лавината от недоволство срещу реформата в софийския градски транспорт расте

Хората в София реагират много отрицателно и остро против измененията, които ги лишават от правото на избор при пътешестване с градския превоз, съобщи пред БНР омбудсманът Диана Ковачева. Тя е получила десетки тъжби против новите правила за пътешестване, които са в действие от 1 януари. 

Идеята хората да слязат от колите, с това оскъпяване и с въвеждането на по-неудобни формати за пътешестване надали ще се случи, разяснява омбудсманът. Според Ковачева това не е заслужено и жителите са недоволни както от отпадането на месечната карта за пътешестване с метро, по този начин и от отпадането на месечната карта за една линия.

Тя не счита, че нещо постанова отпадането на месечните карти за една линия, както и на талоните за 10 пътувания за хората, които по-рядко употребяват всеобщия превоз.

" Кое постанова да се валидират картите, при изискване, че индивидът към този момент си е платил за услугата? ", пита още Ковачева.

Като се изключи застраховката, статистиката обслужва главно локалната власт, добави тя. По думите ѝ в час пик това затруднява пътуващите.

Като цяло хората не са удовлетворени от новите правила. " Една смяна би трябвало да носи улеснение и да не оскъпява услугата. Чудесно е да бъде усъвършенствано, стига да е по-лесно за хората, само че в тази ситуация не е по този начин. " - уточни Диана Ковачева.

Според нея всяка смяна би трябвало да бъде съобразена и със обществената поносимост и би трябвало да има баланс сред финансовите ползи на общината и ползите на жителите.

Диана Ковачева подсети, че жалбите са почнали да идват още в средата на предходната година, по време на публичното разискване на измененията: 
" Жалбите предходната година на два пъти набъбнаха внезапно. В последните дни са десетки, които валят в институцията, тъй като тематиката е на дневен ред и хората са директно наранени. Важна е индикацията, че избрани промени не дават отговор на техните упования. "

Каквато и информационна акция да се организира, при такава сериозна смяна в метода на пътуването и промяна, в никакъв случай няма всички да са удовлетворени, счита Зафир Зарков, заместник-председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет.

Има може би основателна рецензия към ЦГМ, че връзката не е задоволителна, призна той, само че посочи, че главната цел е била да се запазят цените на главните транспортни документи.

Цената на месечната карта за всички линии да вземем за пример не е променяна над 12 години, посочи той.

Зарков бе безапелационен, че превозът на града е в сериозна и неприятна финансова ситуация заради пандемията от ковид и фрапантното повишаване на енергоносителите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР