Хората в Швеция живеят в обществото, което използва най-малко пари

...
Хората в Швеция живеят в обществото, което използва най-малко пари
Коментари Харесай

Европейската държава, където хората губят достъпа си до пари в брой

Хората в Швеция живеят в обществото, което употребява минимум пари в брой на света. Според голям брой изследвания скоро те изцяло могат да изгубят достъпа си до банкноти и монети.

За да се избегне този рисков сюжет шведският снабдител на парични средства Loomis приканва управляващите да принудят банките и търговците да продължат да одобряват пари в брой.

 Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а
Шведите могат да живеят без налични пари към 2030-а

80% от заплащанията в страната са безналични

" Трябва да имаме коли, сейфове и всичко това. За да поддържаме инфраструктурата, ние също се нуждаем от главен размер (пари в брой) ", сподели изпълнителният шеф на Loomis Патрик Андерсон.

Най-голям е рискът за хората, живеещи в най-отдалечените обитаеми места в северната част на Швеция. Ако те изгубят достъпа си до пари в брой, това би било доста рисково при положение на естествено злополучие или софтуерен срив, като шведите евентуално не могат да си купят продуктите от първа нужда, нужни за оцеляването им.

 Ще изчезнат ли скоро парите в брой?
Ще изчезнат ли скоро парите в брой?

В някои страни това ще стане по-скоро, в сравнение с в други

" Парите в брой са значими при спешни обстановки. Шведите може би не могат да плануват и схванат последствията от такава рецесия, която обгръща цялата общественост ", уточни Андерсон.

Предупреждението на шефа на Loomis надалеч не е единственото по тематиката. Шведската централна банка Riksbank се притеснява, че бързото изгубване на парите в брой в последна сметка ще докара до раздробяване на инфраструктурата, нужна за потребление на банкноти и монети, и това ще подкопае задачата й да предизвиква сигурна и ефикасна система за разплащане.

 36% от шведите към този момент не употребяват кеш. И това тормози политиците
36% от шведите към този момент не употребяват кеш. И това тормози политиците

Количеството хартиени пари в обращение е намаляло с 40% за 10 години

Банката счита да разгласява специфичен отчет през лятото, в който да прегледа провокациите, подбудени от спада в потреблението на пари в брой.

Управителят на Riksbank Стефан Ингвес прикани за законови промени, с цел да се резервира ръководството на платежната система от страна на централната банка на фона на бързото понижаване на потреблението на пари в брой.

 Швеция може да се сбогува изцяло с парите в брой до 2023-а
Швеция може да се сбогува изцяло с парите в брой до 2023-а

Това демонстрира проучване

Швеция се е запътила към обстановка, в която " средствата за разплащане в обществото се управляват от търговски групи ", споделя Ингвес в изявление за шведския всекидневник Dagens Nyheter. " Това може да се трансформира в проблем, изключително в спешна обстановка ", предизвестява той.

Количеството на парите в обращение в Швеция през предходната година спадна до най-ниското равнище от 1990 година насам и към този момент е с 40% по-ниско от пика си за 2007 година Спадът през 2016 година и 2017 година е най-големият в историята.

 Швеция обърна тил на парите в брой и към този момент даже църквата приема онлайн преводи
Швеция обърна тил на парите в брой и към този момент даже църквата приема онлайн преводи

Вече в доста магазини в страната може да се заплаща единствено електронно

Тъй като потреблението на пари в брой продължава да понижава, разноските за магазини, заведения за хранене и банки за даване на банкноти и монети се усилват. Това още повече изостря казуса, тъй като понижава тласъците за кешови разплащания.

Таксите, които банките заплащат за всяка трансакция от банкомат, " нарастват много трагично през последните години ", показва Нина Венинг, изпълнителен шеф на Bankomat - компанията, която обработва по-голямата част от парите, преминаващи през шведските банкомати.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР