САЩ разделени по партийни линии относно изборните дела на Тръмп: Анкета

...
Хората в Съединените щати са разделени по партийни линии във
Коментари Харесай

Хората в Съединените щати са разделени по партийни линии във възгледите си за Доналд Тръмп и наказателните дела срещу него, показва ново проучване, както бившият президент на САЩ запазва силна подкрепа сред републиканските избиратели.

Проучването на Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, публикувано в сряда, е проведено преди да бъдат повдигнати обвинения тази седмица в Джорджия срещу Тръмп.

Открито е, че 53 процента от американците одобряват по-ранно федерално обвинение срещу Тръмп за усилията му да отмени резултатите от президентските избори през 2020 г.

Осемдесет и пет процента от демократите одобриха наказателните обвинения, повдигнати в началото на август от специалния прокурор Джак Смит, в сравнение с 47 процента от независимите и 16 процента от републиканците, според проучването.

Като цяло трима от 10 американци не одобряват, включително около две трети от републиканците.

Проучването е последното, което показва, че Тръмп, който отрича да е извършил неправомерни действия и в четирите наказателни дела срещу него, остава категоричен фаворит сред претъпканото поле от кандидати за президент на републиканците през 2024 г. – и обвиненията, срещу които е изправен, не са направили много променете това.


Прокурорите в Джорджия обявиха четвъртото обвинение късно в понеделник, обвинявайки Тръмп и 18 съобвиняеми в заговор за „незаконна промяна на резултата“ от вота през 2020 г. в щата.

Това беше вторият набор от обвинения, обвиняващи Тръмп в намеса в избори досега тази година. Той се призна за невинен в началото на август по федерални обвинения, свързани с усилията му да отмени президентските избори през 2020 г., които президентът Джо Байдън спечели.

Тръмп също беше обвинен в Ню Йорк през март за плащане на тайни пари, направено на порнозвезда, и той е изправен пред федерални обвинения във Флорида за обвинения, че е използвал неправилно секретни правителствени документи в имението си Мар-а-Лаго.

Но бившият президент републиканец отхвърли делата срещу него като „лов на вещици“, целящ да провали кандидатурата му за преизбиране – твърдение, което беше възприето от най-ревностните му поддръжници.

„Тръмп очевидно се кандидатира за президент и действащата администрация настоява техният политически съперник да бъде арестуван и вкаран в затвора“, каза Кари Арнолд, 56-годишен републиканец от Елдърсбърг, Мериленд, пред агенция Асошиейтед прес .

„Само на пръв поглед изглежда много, много лош. Това е нещо, което бихте очаквали да видите в страните от Третия свят, които се управляват от диктатори“, каза той, добавяйки, че не вярва, че действията на Тръмп са преминали границата, за да заслужават наказателни обвинения.

„Не съм виждал нищо, което да изглежда незаконно“, каза Арнолд. „Знам, че хората са казали, че той е правил неща незаконно, но нито едно от нещата, които са казали, няма никакъв смисъл.“


Дори някои от съперниците на бившия президент от Републиканската партия се обявиха в негова защита.

„Мисля, че това е пример за тази криминализация на политиката“, каза губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, най-големият претендент на Тръмп за републиканската номинация, каза пред репортери във вторник относно случая в Джорджия.

„Не мисля, че това е нещо, което е добро за страната“, каза ДеСантис.

Проучването в сряда – проведено от 10 до 14 август, точно преди обвиненията да бъдат обявени в Джорджия – установи, че 35 процента от американците като цяло имат положително мнение за Тръмп, докато 62 процента гледат на него неблагоприятно.

Въпреки това, седем от 10 републиканци имат положителни възгледи за бившия президент и около шест от 10 казват, че искат той да се кандидатира отново за Белия дом.

Проучването установи също, че 51 процента от пълнолетните американци смятат, че Тръмп е действал незаконно по делото Джорджия, което се задаваше седмици преди официалното обявяване на обвинението. Когато се разделят по партийна линия, 85 процента от демократите смятат, че е действал незаконно, в сравнение с 16 процента от републиканците.

Междувременно американците казват, че действията на Тръмп след президентските избори през 2020 г. са направили повече за заплаха за демокрацията, отколкото за нейната защита – 54 процента срещу 19 процента.

Републиканците са разделени относно въздействието на решенията на Тръмп: 43 процента казват, че той е защитавал демокрацията, докато 23 процента казват, че я е заплашвал. Около една трета от републиканците казват, че той нито е защитавал, нито е заплашвал демокрацията.

„Тръмп и много от поддръжниците му казват, „Те просто използват това, за да го намерят на изборите“, Дейвид Бигар, 60-годишен републиканец от Навара, Флорида, който два пъти гласува против Тръмп, каза пред AP.

„Мисля, че той е набелязан, защото е направил неща, за които трябва да бъде съден.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР