Хората в Китай и Югоизточна Азия посрещнаха лунната Нова година.

...
Хората в Китай и Югоизточна Азия посрещнаха лунната Нова година.
Коментари Харесай

Китай и Югоизточна Азия посрещнаха Годината на Кучето

Хората в Китай и Югоизточна Азия посрещнаха лунната Нова година. За Китай това е най-големият и значим празник. Новата година в страната стартира на друга дата, защото се дефинира от локалния лунен календар. Тази година, която ще премине под знака на Земното Куче съгласно китайския зодиак, стартира на 16 февруари.

През 40-те празнични дни стотици милиони поданици на Китай ще прекосят страната със аероплан, трен или автомобил, с цел да бъдат с околните си. Милиони пътуват в чужбина.

Според китайския зодиак 2018 година е на Земното куче . То е знак на консерватизъм и гадателите предизвестяват за финансови проблеми, естествени бедствия и спорове.

Как посрещат Новата година китайците?

В навечерието на Новата година фамилиите се събират за празнични пиршества и игри. Младите хора получават подаръчета за шанс - червени пликчета с пари. В по-съвременния вид на традицията членове на фамилии и другари си разменят виртуални червени пликчета.

Семействата постоянно прекарват вечерта пред тв приемника, проследявайки празничната церемония " Пролетен фестивал " с присъединяване на куп звезди. През последните години обаче шоуто губи част от блясъка поради намалената гледаемост.

Честванията за Новата година би трябвало да са шумни. Обикновено китайците непрекъснато палят фойерверки, с цел да подплашат " остарялото страшилище " - животното, под знака на което е минала миналата година. Тази година обаче е по-спокойна, защото в някои от най-големите градове на Китай, измежду които столицата Пекин и Шанхай, фойерверките бяха неразрешени.

Фойерверките тази година бяха анулирани и в Хонконг поради автобусната злополука с 19 починали в събота.

Поднасяните на трапезата новогодишни блюда варират съгласно района. За северната част на Китай да вземем за пример са присъщи кнедлите. В региона на Шанхай хората се стремят към оптимално кулинарно многообразие, с цел да привлекат богатство.



Семействата украсяват входната врата с червени хартиени отрязъци на думата " фу " - шанс, на животното, на което е подвластна настоящата година - в тази ситуация на Кучето, както и на прилепи и риба. Отстрани вратата се украсява с куплети за благословия.

На втория и третия ден от Новата година фамилиите посещават околните си.

Разговорите на тематика дом, работа, фамилно състояние, са ориентирани най-вече към младежите. През последните години обаче се следи наклонност по-младото потомство, и по-специално градското, да пътува в чужбина за празниците, вместо да посреща Новата година в фамилния дом.

В другите страни от Югоизточна Азия

В Тайпе президентът Цай Ингвен прикани хората да останат положително настроени, седмица след мощното земетресение, което лиши най-малко 17 човешки живота и рани стотици.

В Тайланд аленият цвят, който носи благополучие за новата година, още веднъж се завърна след траура поради гибелта на крал Пумипон Адулядет.

Танцът на дракона още веднъж ще омае туристите в Банкок.

За уличния фестивал в Сингапур са планувани представления на обичайната китайска опера. Улиците са украсени с ръчно направени фенери, а на плуваща платформа в реката има пазар на храни с екзотични деликатеси. Кулминацията на празника са фойерверките.

В Малайзия също честват с фойерверки и с известния танц на лъва.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР