Хората считат тази система за кацане на Марс за абсолютна

...
Хората считат тази система за кацане на Марс за абсолютна
Коментари Харесай

Марсоход на НАСА с размер на лек автомобил ще извърши авантюристично кацане на Марс!

 Curiosity landing moments

Хората смятат тази система за кацане на Марс за безспорна дивотия – само че инженерите на НАСА са уверени в нейната успеваемост. Image credit: NASA/JPL-Caltech

За да може кацането наоколо до планината да бъде оптимално точно, галактическият уред ще направлява в горната атмосфера, вместо да пада като камък. За да може да се приземи подобен огромен марсоход като “Кюриозити ” с тегло 1 звук, няма да е допустимо да се употребяват спирачни въздушни възгавници, каквито са били употребявани при кацанията на предходни марсоходи. Инженерите към Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА за създали специфичен способ, наименуван “небесен кран ”, който ще помогне при кацането по време на последните няколко секунди от процедурата. Платформа с ретро-ракети ще спусне марсохода на повърхността на три найлонови въжета.

Марсоходът “Кюриозити ” би трябвало да кацне на Марс в рамките единствено на 7 минути! Скоростта му на придвижване би трябвало да доближи от 5 000 метра в секунда до три-четвърти от метъра в секунда. Кацането на марсохода е запланувано за 6 август в 8:31 ч. българско време.

“Тези седем минути са най-голямото предизвикателство пред нас от цялата задача ”, оповестява Пийт Тайсингер, началник на плана. “За да може кацането да бъде сполучливо, стотици неща би трябвало да проработят вярно, доста от които ще станат за елементи от секундата – и всички от които ще бъдат следени автоматизирано от галактическия уред. Ние сме създали всичко, което зависи от нас, с цел да успеем. Очакваме марсоходът “Кюриозити ” да доближи безвредно повърхността, само че няма гаранции. Рисковете са действителни. ”

През последните няколко дни подготовката към кацането бе възпрепятствана от непредвидена компликация. Трудност, която е обвързвана не с “Кюриозити ”, а с един от трите орбитални галактически апарата, които работят като изкуствени спътници на Марс и ще следят кацането от високо. Най-старият от тях – “Марс Одисей ” още веднъж мина в предпазен режим на работа (т.е. сейф мод). Това е второто следващо прекосяване в предпазен режим в границите на няколко седмици. Ако “Одисей ” не е в работоспособно положение по време на кацането, това несъмнено може да докара до закъснение на идващата информация от Марс към Земята и надлежно до закъснение на новините към кацането на “Кюриозити ” – било то положителни или неприятни.

Освен “Одисей ”, кацането на Марс ще бъде следено и от по-новата орбитална сонда на НАСА “Марс Риконисънс Орбитър ” и от европейската орбитална сонда “Марс Експрес ”.

По информация от: НАСА (1) и (2)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР