Хората са приемали халюциногенни наркотици в Испания преди около 3000

...
Хората са приемали халюциногенни наркотици в Испания преди около 3000
Коментари Харесай

Хората са приемали наркотици в Испания преди 3000 години, установи проучване

Хората са приемали халюциногенни опиати в Испания преди към 3000 години, съгласно ново проучване, представено от Би Би Си. Учените споделят, че остатъци от гробище в Менорка демонстрират, че античните човешки цивилизации са употребявали медикаменти, извлечени от растения и шубраци.

Смята се, че това е най-старото директно доказателство в Европа за хора, приемащи халюциногенни опиати. Те биха провокирали делириум и халюцинации, откриха откривателите.

Констатациите,публикувани в списание Scientific Reports, демонстрират признаци на човешка активност в пещерата Es Càrritx, в югозападната част на Менорка. Пещерата съдържа повече от 200 човешки гроба и се счита, че е служила като ритуално и погребално място в продължение на към 600 години, до 800 пр.н.е.

Изследователите открили, че веществата, които имали капацитета да бъдат много мощни, може да са били употребявани като част от ритуали, провеждани в пещерата.Те може да са включвали шамани, " които са били в положение да управляват страничните резултати на растителните медикаменти ".

Анализът на кичури, които са били боядисани в алено по време на античните ритуали и може да са от повече от един човек, открива три психоактивни субстанции. Заедно с атропин и скополамин, които провокират халюцинации, учените откриха ефедрин, който покачва силата и бдителността.

Изследователите означават също, че в пещерата са открити контейнери със спираловидни претекстове, издълбани върху капаците.Някои учени, се споделя в отчета, са свързали тези гравюри с " изменени положения на съзнанието " на човек, до момента в който е под въздействието на халюциногени.

Предишни доказателства за праисторическа приложимост на опиати в Европа се основаваха на косвени доказателства като появяването на наркотични растения в художествени изображения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР