Хората с нарцистични черти помнят зле имената на нови познати

...
Хората с нарцистични черти помнят зле имената на нови познати
Коментари Харесай

Мислят само за себе си: защо нарцисистите имат лоша памет

Хората с нарцистични черти помнят зле имената на нови познати и друга информация заради обстоятелството, че обръщат прекалено много внимание своята личност, настояват канадски учени. Въпреки че това усложнява общественото взаимоотношение, а самите нарцисисти са недоволни, когато личните им имена се не помнят, те не могат да се слагат на мястото на събеседника и да схванат, че той може да се обиди, тъй че не се стремят да се борят с казуса.

Запомнянето на имената на нови хора, изключително когато човек се среща с неколцина едновременно, може да е мъчно. В тези случаи мнозина измислят асоциации, свързани с избрани характерности на външния тип, или търсят различен метод. Най-зле от всички в помненето на имена и лица на нови познати  се оправят хората с изразени нарцистични черти, са открили откриватели от университета Макюън в Канада. Те са разгласили своите заключения в публикация в Journal of Personality.

След анализиране на по-ранни изследвания откривателите са забелязали, че самообсебването на нарцисистите въздейства върху това, кое и по какъв начин помнят те. Нарцисистите, изясняват създателите, „ изборно обръщат внимание на позитивната информация, която е от голяма важност за тях самите и подтиква егото им... Липсата на угриженост за другите хора води до такава степен, че нарцисистите по-зле обработват информацията за другите “.

Може да се допусна, че нарцисистите би трябвало да са положителни в запомнянето на имена и лица, защото това би им разрешило по-добре да образуват обществени връзки. В реалност обаче нарцисистите обръщат толкоз доста внимание на себе си, че такова просто не остава за другите.

В първата част на проучването учените тествали 332 доброволци за способността да запомнят и разпознават както хора, по този начин и неодушевени обекти – къщи или телефони. Понякога добавяли фотоси на коли, с цел да ревизират дали нарцисистите ще им извърнат повече внимание като знаци на веществен триумф. Участниците, имащи по-изразени нарцистични черти, по-зле разпознавали и хора, и обекти, в това число коли - явно ставало дума не за неприятната памет на лицата, а за компликации със запомнянето на нова информация като цяло.

Тогава учените решили да ревизират доколко ползата на нарцисистите към личната им персона въздейства върху способността им за запомняне. В идващия опит участниците гледали онлайн лекция, като в същото време виждали личното си лице посредством уеб камерата, както при среща през Zoom. Доброволците не знаели защо тъкмо е опитът – споделили им, че това е тест за успеваемостта на просветителните технологии.

„ Силният фокус върху себе си, в това число вниманието към своята осанка, е определяща линия на нарцисизма “, изясняват откривателите.

Учените следили придвижванията на очите на участниците по време на лекцията, а също по този начин проверявали до каква степен участниците са запомнили нейното наличие.

Собственото лице на екрана за мнозина може да е разсейващ фактор – хората стартират да мислят по какъв начин наподобяват, оправят си косите и облеклата. Това се случило и с участниците в проучването. В сходство с прогнозите на учените тези, които имали по-нарцистични черти, се оглеждали по-често и по-зле запомняли лекционния материал.

По този метод, заключават учените, нарцисистите не могат да запомнят имената и лицата на новите познати, тъй като са прекомерно съсредоточени върху личната си личност и просто пропущат всичко, което се случва към тях.

Освен това хората с изразен егоизъм имат понижена емпатия, което затруднява установяването на прочувствени връзки с другите. Нарцисистите не обичат, когато някой им не помни името, само че в това време не могат да се слагат на непознатото място и да схванат, че това може да бъде неприятно и за другите.

Може би при избрани условия нарцисистите са в положение да запомнят имена или събития, които са значими за другите. Те могат да положат старания, в случай че усетят, че това ще им даде опция да напреднат в нещо. Но в случай че в това време мислят прекалено много за постигането на задачите си, несъразмерната вглъбеност върху себе си ще продължи да им пречи.

Ако някой мъчно запомня имена, това не значи безусловно, че е самовлюбен нарцисист, означават откривателите.

Имената могат да изхвърчат от главата, в случай че човек се смущава от нови обществени контакти, той се тормози какво усещане прави на другите. За да се запомни нещо, първо би трябвало да му се обърне внимание, а прекарванията могат да попречат да стане това.

Изследователите поучават хората, които са изправени пред обстоятелството, че някой е не запомнил името им, да не се разстройват. Обикновено в такива обстановки на човек му се коства, че нещо не е наред с него, че не е задоволително незабравим, с цел да бъде запомнен. Но като предписание в този случай въпросът не е в самия човек, а в неговия събеседник - той не помни не заради неналичието на забележителни черти на новия си прочут, а заради самообсебване или прекалено неспокойствие. Затова не се вълнувайте и не се обиждайте – най-добре просто се представете още веднъж.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР