Хората от уязвими групи като по-възрастните, подрастващите, със здравословни или

...
Хората от уязвими групи като по-възрастните, подрастващите, със здравословни или
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов:„Уязвимите групи потребители са изложени на повече опасности при по-рисковите способи за продажба”

Хората от уязвими групи като по-възрастните, подрастващите, със здравословни или финансови проблеми по-лесно могат да станат жертва на неточни търговци, които практикуват най-рисковите начини за продажба.

Сред тях са търговията по време на презентации в зали и навън, договорите след телефонни позвънявания и покупко-продажбите във виртуалното пространство. Най-чувствителни са секторите на телекомуникационните и финансовите услуги, както и на продуктите за възстановяване на здравословното положение.

„ Различни са аргументите, само че има групи консуматори, които са изложени на повече опасности в ежедневното им прикосновение с търговците. Те по-лесно се доверяват и в същото време търсят в покупката на една стока или в даването на една услуга освен материалния, чисто потребителския резултат, само че и някакъв различен. Той от време на време може да е обвързван с страст, различен път – с някаква нужда. Търговците се възползват от тези специфики и ползват разнообразни способи, които целят да привлекат вниманието на тези консуматори и да бъде изработен разход ”, разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред „ Дарик ” радио.

Изкушени по една или друга линия на тяхната накърнимост, такива консуматори могат да стигнат до неизгодна за тях договорка. От това да се окажат с ненужна покупка, през това да се снабдят с друг по характерности от представяните артикул до утежнителен финансовото им положение заем. „ Ако потребителят от уязвимата група „ неприятно финансово положение ” е прибегнал до вземането на заем, това може, вместо да усъвършенства, в допълнение да утежни положението му ”, даде образец Маргаритов.

Посочените условия и плануванаъа в закона по-висока отбрана на подобен вид консуматори са аргументите за поставения по-специален акцент върху тематиката от страна на Комисията. „ Освен контролната активност и глобите, считаме че би трябвало да има и осведомителни акции, които да извърнат внимание на хората със препоръки и съществени проблеми, които ние сме срещнали и сме се постарали да разгадаем. По този метод биха се понижили случаите, в които сходен вид нарушавания ще засягат хора в по-уязвимо обществено и персонално състояние ”, посочи ръководителят на КЗП.

Маргаритов предизвести, че попадането в една или друга уязвима група може да е резултат и от неверно потребителско решение. „ Възможно е един рационален, средностатистически консуматор в даден миг да се окаже в положение, което по-скоро го насочва към прибягването до подобен вид артикули или услуги, които след това ще се окаже, че за тях са една неизгодна договорка. Затова предизвестяваме хората, даже при незабавна нужда, въпреки и в изискванията на по-голямо напрежение, да обмислят своето решение преди да пристъпят към осъществяването на избран потребителски разход ”, изясни той. Според него е допустимо и противоположното: „ Ако сте били в обстановка, в която сте създали неверна стъпка, след това – в следствие и на това, че сте били подкрепени от надзорен орган или сте получили в точния момент верния съвет, за в бъдеще да бъдете измежду хората, които са по-недоверчиви и по-трудно биха могли да бъдат изкушени от на пръв взор примамлива оферта.

Според ръководителя на КЗП информираността е доста значима, с цел да се промени в позитивен смисъл потребителското държание на хората от уязвимите групи. „ От друга страна, активността на контролните органи, включително и на Комисията за отбрана на потребителите, би могла да способства за това както самите консуматори да знаят по-добре правата си, по този начин и търговците да лимитират своето отрицателно влияние върху тези хора ”, сподели още той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР