Хората от Пловдив вече обучават нови работници в други места

...
Хората от Пловдив вече обучават нови работници в други места
Коментари Харесай

Как турският холдинг "Техно Акташ" избра България

Хората от Пловдив към този момент образоват нови служащи в други места по света

© Капитал Още по тематиката
Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лева се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област
22 окт 2018
" БТЛ Индъстрийз " ще усили доста приходите си до 215 млн. лева през 2019 година

Персоналът на чешката компания в България ще надвиши 300 чиновници
17 окт 2018
Кръстниците на Капана

Ивайло Дернев и Димитър Семков, издатели на " Под тепето " и притежатели на бар " Котка и мишка "
26 май 2018
Занаятчийската традиция продължава

Венелин Драганов, дърводелец и притежател на ателие " Дърводелие " в Пловдив
26 май 2018
Пловдив 2019: В клопката на огромните фантазии

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година и в града ще се проведат стотици събития. Можеше ли обаче да се случи доста повече?
19 май 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

Когато преди дванадесет години турският промишлен холдинг " Акташ " търси позиция за европейската си индустриална база, изборът е България. Предприемчивият Шахап Акташ – ръководител на съвета на шефовете на холдинга, към този момент е основал логистична складова база в Германия. А българското дружество би трябвало да зарежда тези хранилища с 300 000 пневморесора годишно. Инвестицията тогава е на стойност 4.5 милиона евро, финансирана напълно със средства на компанията майка.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус " Тези средства бяха възвърнати от облагата още на третата година. Бързата възвращаемост се дължи на обстоятелството, че холдингът ни даде своите рентабилни пазари и клиенти. А ние разширихме пазарите към Източна Европа, която е по-близо до нас ", разяснява инж. Синан Емин – член на съвета на шефовете на " Техно Акташ " АД.

Поглеждайки обратно, Емин смята, че решаващата роля за избора на България като индустриална база на холдинга е нейното географско състояние, близо до европейските пазари. А близостта до компанията майка съгласно него също е значима, тъй като точно в Турция се основават новите модели на въздушни възглавници за рейсове, камиони и ремаркета, тъй че времето за асимилиране се съкратява. В първите две години говорехме за качество, а в този момент приказваме за периоди на доставки и време на асимилиране на новите модели, тъй като качеството на продуктите ни е общоприетоо високо, удовлетворен е инж. Синан Емин.

Особености на работната мощ

На старта " Техно Акташ " разкрива 100 нови работни места. Работещите в компанията и през днешния ден са толкоз. Работят на 3 смени 5 дни от седмицата. Спецификата на производството на пневморесори не допуска огромен брой служащи, защото производството е серийно, с висока степен на машинизация и автоматизация и с висока степен на прибавяне на стойност от всеки служащ. Като само дружество от този тип у нас " Техно Акташ " по нужда единствено образова служащите си. Обучението продължава най-малко 3, най-много 6 месеца, според от това в кой от седемте индустриални сектора ще работи всеки.
" Когато подберем и обучим хората си, те стават към този момент скъпи за нас. А ние се стремим да бъдем скъпо работно място за тях. Затова нямаме значително текучество ", споделя Емин. Тези подготвени служащи даже поемат образованието на хора в новите предприятия на холдинга по света. " Още през 2011 година изпратихме наши работници-обучители в завода в Южна Америка. После през 2013 година изпратихме наши сътрудници от производството в Китай, където холдингът влага в ново дружество в региона на Шанхай ", споделя Синан Емин.

Разширяване

" Техно Акташ " има намерение още през тази година да усили производството си. На най-престижния панаир в бранша на автомобилните елементи във Франкфурт компанията е намерила много нови евентуални клиенти в Европа. Ръководството мисли, че не е нужна нова инвестиция в техника, а единствено в нови служащи. Компанията търси да назначи още 10 нови машинни оператори, с които да посрещне повишеното търсене на продукцията си. " През последните 3 години производството ни носи към около 20 милиона лв. оборот годишно и облага 2.5-3 милиона лв.. " Ръстът им до момента е към 15 %, само че проектите, споделя Емин, са това да се ускори.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР