Хората обичат да четат за навиците, рутините и житейските пътища

...
Хората обичат да четат за навиците, рутините и житейските пътища
Коментари Харесай

Сундар Пичай и Бил Гейтс за пътя към успеха

Хората обичат да четат за навиците, рутините и житейските пътища на супер сполучливите. Днес интернет е цялостен с материали, които ни учат на триковете и методите, трансформирали елементарни хора в магнати. В нашата природа е да следваме добре утъпканите пътеки, само че в случай че прочете повече от тези текстове бързо ще откриете един огромен проблем – хората, на които се възхищавате, са минали разнообразни пътища до триумфите си.

Джеф Безос е имал кариера в региона на финансите, преди да основе Amazon. Бил Гейтс е почнал да печели пари със основаването на програмен продукт в гимназията, а Сара Бейкли се е отказала от следването на право, с цел да стане продавач от врата на врата, а по-късно да основе Spanx. Някои милиардери са ранобудници, а други са нощни птици. Някои имат нечовешка религия в себе си, а други непрекъснато се борят със подозрения.

Когато четете тези истории разбирате, че не съществува един единствен път към великолепие. Това значи, че когато бизнес титани са в единодушие по отношение на един и същи съвет за реализира на триумф, то останалите би трябвало да му извърнат особено внимание. В скорошно изявление за Би Би Си основният изпълнителен шеф на Alphabet Сундар Пичай нарапви тъкмо това.

Страстта подхранва устрема към триумфа

Интервюто обгръща редица тематики - от времето, което Пичай разрешава на децата си да седят пред екрани на софтуерни устройства, до това какъв брой постоянно приказва с Марк Зукърбърг. Частта на изявлението, която обаче ми направи най-голямо усещане пристигна, когато интервюиращият Амол Раджан попита Пичай за съвет за хората от непретенциозен генезис, които желаят да реализират огромен триумф.

Няколко години по-рано инцидентно попаднах на тирада на Бил Гейтс пред студенти от Харвард, в която му бе заден подобен въпрос: „ Как да изберете верния път за развиване на кариерата си, когато не сте сигурни какво желаете да вършиме с живота си? “. Отговорът му беше много чудноват. „ Нещото, с което евентуално ще се справяте на най-високо равнище, е това, с което сте били захласнати, когато сте били на 12 до 18-годишна възраст “, отговори Гейтс.

Повечето от нас гледат на тийнейджърските си увлечения като на интервали от нашия живот, с които не се гордеем изключително доста, или на кратковременно разпръскване от същинския ни път на развиване. Гейтс обаче счита тези ползи за прозорец към същинската ни пристрастеност. В последна сметка шансът да бъдете сполучливи в нещо е най-голям, когато изпитвате интерес и пристрастеност към това нещо. Именно те ви дават нужната, с цел да работите крепко за постигането на вашите цели.

Това не е отговорът, който множеството хора биха очаквали от създателят на Microsoft, само че наподобява, че той не е единственият милиардер, който има вяра в силата на пристрастеността по пътя към триумфа.

„ Винаги съм чувствал, че да се вслушвате в това, което ви споделя вашият мозък, не е толкоз значимо, едвам разберете от какво вълнува сърцето ви. Ако откриете това нещо, нещата нормално потръгват “, споделя Пичай в отговор на въпроса на Амол раджан от Би Би Си.

Чакайте малко, „ следвайте пристрастеността си “ не е ли неприятен съвет?

Подобно на Гейтс, Пичай наподобява има вяра, че човек има по-голям късмет да реализира триумф, в случай че следва пристрастеността си, вместо да разчита единствено на студена логичност и калкулации.

Множество други предприемачи и бизнесмени, измежду които вложителят Бен Хоровиц, обаче считат, че „ следвайте пристрастеността си “ в действителност е неприятен съвет. Той е повел редица младежи по пътя на кариери в областта на изкуството, спорта и други „ секси пристрастености “, които в последна сметка не са им донесли никакъв триумф, а тъкмо противоположното – компликации и провали. Освен това, в случай че човек не изпитва изключително мощна пристрастеност към нещо съответно, то този съвет не е изключително потребен.

Гейтс и Пичай са много интелигентни, тъй че най-вероятно са взели поради тези възражения. Какво тъкмо желаят да кажат тогава? В същата тирада, в която Хоровиц поучава срещу следването на някаква пристрастеност, той споделя още. „ Мислете сами за себе си. Това звучи просто и банално, само че в реалност е извънредно мъчно ”, споделя той. „ Ако се вгледате в уменията и ползите си и ги свържете с нещо, с което може да допринесете за разрешаването на международни проблеми, тогава светът ще ви възнагради “, прибавя Хоровиц.

Неговите думи демонстрират, че съветът му не е противопоставен на този на Гейтс и Пичай, а в действителност е подобен на техните. Сляпото следване на някаква пристрастеност в сфера, в която не демонстрирате особени умения и гении, е неприятна концепция. Също толкоз неприятна концепция обаче е и да пренебрегвате ползите и мощните си срани за сметка на това, което смятате, че светът и родителите ви чакат да бъдете.

Според Гейтс, Пичай и Хоровиц първата стъпка към избора на верния път кариерно развиване минава през себепознанието. Преди да можете да оставите отпечатъка си върху света би трябвало да знаете кои сте в действителност, какво харесвате и в какво сте положителни. Даването на сходна почтена оценка е мъчно, само че и от основно значение за триумфа в живота.

………..

Джесика Стилман за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР