Хората на Еритрея отдавна казват, че тяхната столица Асмара не

...
Хората на Еритрея отдавна казват, че тяхната столица Асмара не
Коментари Харесай

Приказният Град на мечтите вече е част от световно наследство на ЮНЕСКО.

Хората на Еритрея от дълго време споделят, че тяхната столица Асмара не наподобява на никой различен град в Африка, а Организация на обединените нации се съгласи, като го дефинира като част от международно завещание на ЮНЕСКО. Това се оказа и изключително радващ отговор за локалните управляващи, които от дълго време търсят самопризнание за неповторимата архитектура на града, която включваща боулинг алея в жанр Ар деко с оцветени стъклени прозорци и бензиностанция, издигната по този начин, че да наподобява на извисяващ се аероплан, съобщи БГНЕС.

Това също е необичаен образец за позитивно международно самопризнание за народа на Африканския рог, който е главен източник на мигранти, бягащи по Средиземноморието до Европа, заради репресивната политика на страната.

" Утвърждаването на града като място с такава стойност ни изпълва с голяма горделивост, само че също по този начин и с надълбоко възприятие за отговорност и дълг ", сподели Хана Симон, непрекъснат пратеник на Еритрея в ЮНЕСКО.

Решението бе взето на среща на Комитета за международно завещание в полския град Краков.

В някогашната италианска колония, по-голямата част от футуристичните дизайни на столицата датират от времето на фашисткия деспот Бенито Мусолини от 1936 до 1941 година Архитекти, чиито хрумвания не са добре пристигнали в консервативните европейски градове, намират място в Асмара по времето, когато към половината от популацията на града е италианско и градът е прочут като " Пикола Рома " или " Малкия Рим ".

Докато модернистката архитектура на други градове в Еритрея беше унищожена в продължение на десетилетна война за избавление от Етиопия, Асмара оцеля и през 2001 година бе оповестена за народен монумент от държавното управление, което назова столицата " Града на фантазиите " на Африка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР