Хората, които се пенсионират след началото на 2019 година ще

...
Хората, които се пенсионират след началото на 2019 година ще
Коментари Харесай

Новите пенсионери ще избират по коя формула да се пенсионират

Хората, които се пенсионират след началото на 2019 година ще могат да избират дали пенсиите им да се пресмятат по новата формула или да се включат и трите им най-хубави като приход години преди 1997 година. Това взеха решение депутатите на като одобриха на второ четене следващите промени в Кодекса за обществено обезпечаване.
Припомняме, че новата пенсионна формула провокира голям брой рецензии, когато стана ясно, че ще засегне отрицателно голям брой от бъдещите пенсионери. На незабавно съвещание сред финансовия министър Владислав Горанов, обществения министър Бисер Петков и премиера Бойко Борисов бе решено да има интервал, в който да е допустимо да се избира сред двата разновидността.
С новите текстове се дава опция на бъдещите пенсионери при подаване на заявление за разпределяне на пенсия след 31 декември 2018 година да изберат размера на пенсията им да бъде избран с самостоятелен коефициент, изчислен по остарелия ред. Това значи, че ще могат да включат прихода за тези три най-благоприятни години преди 1997 година и на целия приход от 1 януари 1997 година до пенсионирането им.
До 1 януари 2023 година хората ще могат да избират по коя методика да се пенсионират.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР