Хората, които имат натрупани вноски в частни универсални пенсионни фондове,

...
Хората, които имат натрупани вноски в частни универсални пенсионни фондове,
Коментари Харесай

Как да си прехвърлите парите за втора пенсия в НОИ

Хората, които имат насъбрани вноски в частни универсални пенсионни фондове, могат да реалокират парите си във фонд „ Пенсии “ на Национален осигурителен институт.
От услугата могат да се възползват физически лица, родени след 31.12.1959 година и  обезпечени в повсеместен пенсионен фонд (УПФ) на в допълнение наложително пенсионно обезпечаване (ДЗПО). Те би трябвало да дават отговор и на други условия:

 Да им остават не по-малко от 5 години до навършване на възрастта за придобиване правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст;
 Да  не им е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
 Да  е изтекла 1 година от датата, на която е почнало обезпечаване в УПФ.

Как и къде заявяваме смяната?
 
Услугата се декларира посредством подаване на „ Заявление за избор за смяна на обезпечаване от в допълнение наложително пенсионно обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд във фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване “ по одобрен пример.
 
Заявлението може де се подаде по следните способи:
 
В офиса на Национална агенция за приходите по непрекъснат адрес на физическото лице - персонално или от упълномощено с нотариално заверено категорично пълномощие лице;
по електронен път с дипломиран електронен автограф (КЕП) на обезпеченото лице, посредством Портала за електронни услуги на Национална организация за приходите (НАП): https://inetdec.nra.bg.
За да бъде услугата налична по електронен път с КЕП следва да е подадено Заявление за подаване на документи по електронен път и прилагане на електронните услуги,  предоставяни от Национална агенция за приходите с КЕП на задължено лице  и доказан цялостен достъп до услугите на Национална агенция за приходите
 
Срок

Заявлението може да се подаде в следните периоди:

    до 5 години преди навършване на възрастта за придобиване правото на пенсия за застрахователен стаж и възраст при изискване, че все още на заявяването не е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
    след 1 година от датата, на която лицето е почнало обезпечаване в УПФ.
 istock istock
Резултат

Прието/отхвърлено заявление за смяна на избора за обезпечаване от в допълнение наложително пенсионно обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд във фонд " Пенсии ".

При подаване на заявката по електронен път на подателя се изпраща автоматизирано известие с вх. №, а за резултата от обработката се издава съобщение за приемане или отменяне на заявката. Тази информация е налична и посредством профила на лицето в електронните услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите с КЕП, секция „ Заявление за избор за смяна на обезпечаване “⇒ „ Заявление за избор за смяна на обезпечаване на съображение чл.4б от КСО “⇒  „ Справки “.

Фонд подвига втората пенсия от април

Когато заявката е отхвърлено, в известието за резултата от обработката се изписва съответната причина, заради която същото не е признато.
След сполучлива обработка на „ Заявление за избор за смяна на обезпечаване от в допълнение наложително пенсионно обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд във фонд " Пенсии " на държавното публично обезпечаване “ вноските за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване ще стартират да се превеждат във фонд „ Пенсии “ на Национален застрахователен институт от първо число на месеца идващ месеца, през който е подадено.
 istock istock
Такси

При подаване на заявление за свяна на обезпечаването за втора Национална организация за приходите, организацията не събира такса. Няма и планувана глоба, защото това е право на обезпеченото лице, а не обвързване.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР