Хората, живеещи близо до натоварени пътища, развиват по-често деменция в

...
Хората, живеещи близо до натоварени пътища, развиват по-често деменция в
Коментари Харесай

Живеещите до натоварени пътища са по-застрашени от деменция

Хората, живеещи покрай натоварени пътища, развиват по-често деменция спрямо останалите, твърди обява в здравното списание Лансет, представена от Би Би Си.

При живеещите на разстояние 50 метра и по-малко от оживени пътни артерии, рискът от малоумие се покачва със 7% и повода за това е нечистият въздух, предава Мениджър Нюз.

" Замърсителите от въздуха попадат в кръвта и могат да провокират инфектиране, което се свързва с заболяванията на сърцето. Същите субстанции обаче  попадат посредством кръвообращението в мозъка и могат да провокират и неврологични проблеми “, споделя Рей Коупс, един от съавторите на изследването.

Екипът учени е анализирал данните на 6,5 млн. поданици на Онтарио на възраст от 20 до 85 година За интервала от 2001 до 2012 година в щата са били регистрирани над 243 000 случая на деменция. След това медиците нанесли на картата местата, където хората с деменция живеят, обръщайки особено внимание на дистанцията от домовете им до пътищата със мощен трафик.

Изводите: колкото по-далече от оживени артерии живеят хората, толкоз по-малък е рискът да развия малоумие. Ако дистанцията от домовете до пътищата е сред 50 и 100 метра, спомагателният риск понижава до 4% над междинното, при дистанции от 100 до 200 метра, процентът пада до 2%, а в случай че индивидът живее още по-далече от пътя, този риск изчезва изцяло.

Старческото малоумие е едно от най-разпространените болести в света. Очаква се към 2050 година броят на страдащите от деменция да нарасне от 44 до 135 млн. души. Годишно болестта коства на страните по света 604 милиарда $.

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР