Хората често подценяват условията в планината и допускат фатални грешки.

...
Хората често подценяват условията в планината и допускат фатални грешки.
Коментари Харесай

Опасностите, които крие планината през зимата

Хората постоянно подценяват изискванията в планината и позволяват съдбовни неточности. Да надцениш личните си благоприятни условия може да коства живот, разясняват от Планинската избавителна работа.

" Обикновено се подценява оборудването, с която тръгваш. Дали тя е съобразена с изискванията е значим въпрос, който би трябвало да си зададем още на излизане - дали сме задоволително добре облечени. Разполагаме ли със профилирани уреди, които биха ни трябвали, изключително в зимния сезон? Ако ги нямаме, в случай че не сме задоволително готови, да подберем различен маршрут ", разяснява Емил Нешев, шеф на ПСС към БЧК пред NOVA.

Въпрос на рутина е да се научим какво да носим със себе си. " В общи линии постоянно споделяме да се носи подобаваща за сезона екипировка. Съобразяваме по отношение на изискванията ", добави Нешев. Той припомня, че един от най-големите проблеми в планината през зимата са лавините.

" Има съоръжения, които са наложителни в зимната планина, изключително за скиори и сноубордисти, каращи отвън писта ", изясни шефът на ПСС към БЧК. Това са самостоятелният лавинен апарат, лавинната лопата и лавинната сонда.

" Напоследък се приказва по-често и за по този начин наречените лавинни раници, които са с балон с въздух и задачата им е, при вероятно попадане в лавина, да те задържат в горния пласт на снежните маси ", посъветва още Емил Нешев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР