Хорът на Старозагорската опера е отличен с Кристална лира в

...
Хорът на Старозагорската опера е отличен с Кристална лира в
Коментари Харесай

Хорът на Старозагорската опера е отличен с „Кристална лира“

Хорът на Старозагорската опера е отличен с " Кристална лира " в категория " Хорово изкуство " . Наградата получи шефът на културния институт Огнян Драганов на тържествена гала в Софийската опера.

Отличието се присъжда на хора с хормайстор Младен Станев - за премиерното за Стара Загора осъществяване на ораторията " Страсти по Матея " по музика на Митрополит Иларион Алфеев на 28 август 2020 година, под диригентството на Старозагорския митрополит Киприан и за концерта " Класика и джаз от Англия " от цикъла " Музика без граници " на 12 март тази година.

Хорът на Държавна опера-Стара Загора наброява 45 професионални оперни артисти -артисти от страната и чужбина. Последните години хорът претърпява самобитно възобновление на независими креативен задачи – концертира отвън спектаклите на операта с жанрово разнороден репертоар – акапелни, симфонично-ораториални произведения, творби от епохата на барока, класиката, романтизма, двадесети век, съвремени създатели и даже джаз, както и камерни форми на концертиране.

Особена чест за състава в последните години е работата със Старозагорски митрополит Киприан в областта на православната и кантатно-ораториалната музика. Индивидуална певческа и интерпретационна поддръжка на хористите оказва почетния солист на операта Стефка Минева.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР